Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2014 » Листопад » 14 » «Нам Богом дано бути українцями»
«Нам Богом дано бути українцями»
12:49
Тематичний вечір під такою назвою, що відбувся нещодавно у Куликівському районному будинку культури, залишив глибокий емоційний слід у кожного, хто був на ньому присутній.
Це було помітно з перших хвилин його перебігу. Незважаючи на тривалість заходу (майже три години), зал з неослабною увагою вслухався в слова ведучих та стежив за відеорядом на екрані, що відтворював події майже річної давності, які стали предтечею Революції Гідності.
Потужним ілюстративним матеріалом до пафосних ремарок програми вечора були також фотографії та тематична постановка учасників художньої самодіяльності РБК, побудована на конкретних фактах пов’язаних з причетністю до Євромайдану жителів району.
Так, серед авангарду Євромайдану – київських студентів – були і молоді куликівчани: Андрій Коновалов, Катерина Янголь, Андрій Гнилуша, Яна Шовба та інші.
На жаль, сценарій заходу не обійшовся і без сумовитих ноток – 20 лютого куликівчанина Володимира Зубка застрелив снайпер.
Активно відреагували на події Євромайдану і місцеві літератори. Поетичні рядки Наталії Коновалової та Олени Шимко у виконанні Дарини Федоренко, Андрія Гнилуши та Яни Шовби стали хвилюючим вкрапленням у загальну тканину сценарію.
Друга частина програми заходу присвячена відомим подіям, разом з якими в лексикон українців увійшли неологізми і призабуті слова: «АТО», «блокпост», «біженці».
Хвилюючими були виступи переселенців зі східних регіонів України, які знайшли прихисток на Куликівщині. А декотрі долучилися і до концертної програми. Так, колишня аматорка художньої самодіяльності, а нині доктор наук в галузі права Ольга Кошарна порадувала присутніх чудовою грою на бандурі.
Окремий розділ програми заходу присвячено тим, хто відстоює незалежність і цілісність України в зоні АТО, через горнило якої вже пройшло 59 жителів Куликівки та району.
Деякі з них були присутні на вечорі. Ділячись своїми споминами, вони наголошували на тому, як підносила їхній бойовий дух увага з боку земляків, дякували за надану матеріальну підтримку та сувеніри, зокрема – дитячі малюнки. До речі, цей вечір також був благодійним, що зібрав для захисників України ще близько трьох тисяч гривень.
Та солдат, як і кожна людина, живе не хлібом єдиним – на вечорі йшлося і про те, як мистецтво надихає і зближує наших фронтовиків. Зокрема, вихователька гуртожитку аграрного ліцею Людмила Ковальчук розповіла, що в неї воює брат, а відтак йому і його бойовим побратимам присвятила свої поетитчні рядки. А Марина Євдокименко доповнила їх піснею.
В’ячеслав Мацвійко розповів про участь у концертах солістів обласного філармонійного центру, проведених в зоні АТО, побажав усім берегти себе та виконав кілька шлягерів. А горбівчанка Світлана Корма у своєму знаковому віршеві закликала українство нарешті «прокинутися і перетворити душі на зони АТО, щоб не стерти на попіл свої долі».
У заході взяли участь і гості зі столиці. Представники творчого об’єднання «Народна філармонія» Леся Горова, Володимир Гонський, Володимир Старостишин та Уляна Воробей подарували низку пісень та розповіли про свої концерти для силовіків у зоні конфлікту. Наприкінці вшановані квітами від очільників району та організаторів, учасники програми разом з глядачами виконали гімн України та побажали рідній державі перемог в усьому і завжди.

Інформація підготовлена за матеріалами,
наданими Куликівським РБК
фото Тетяни Зінько
Категорія: Куликівка | Переглядів: 1325 | Додав: Irina | Теги: Куликівський РБК | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.