Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2015 » Травень » 12 » Свято польської Конституції у Ніжині
Свято польської Конституції у Ніжині
09:17
У цьому році дуже значуще для поляків та їх сусідів українців свято 3 травня – День Польської Конституції – Ніжинська культурно-просвітницька спілка громадян польського походження «Астер» відсвяткувала водночас і на дуже високому організаційному та змістовному рівні, і дуже сердечно, тепло і щиро.Гостям свята розповіли, що 3 травня 1791 року була прийнята перша в Європі та друга у світі конституція – головний закон Польщі. Ця конституція була взірцем цінностей демократії, рівності, прав і свобод людини. На жаль, у зв’язку з трьома поділами Польщі між Прусією, Росією та Австро-Угорщиною, Конституція 3 травня не була чинною тривалий час, адже сама держава Речі Посполитої у 1795 році припинила своє вільне, незалежне існування на 123 роки – аж до 11 листопада 1918 року (Дня відновлення незалежності Польщі). Тим не менше сам акт ухвалення Чотирилітнім сеймом Конституції був свідченням мудрості, внутрішньої цілісності і єдності польського народу. На жаль, змова польських магнатів та їх угоди з Російською імперією в Тарговиці перекреслили на багато років значущі досягнення польської політичної та державницької думки.
У світлому класі школи-гімназії №16 зібралися члени Спілки поляків «Астер», гості свята (зокрема, був присутнім на святі начальник управління культури і туризму Ніжинської міської ради Валерій Примаченко), діти. Свято розпочалося з виконання дітьми гімнів України та Республіки Польща. Всі присутні встали, багато хто розчулено тримав руку на серці. З вітальним словом виступила президент Спілки поляків Фелікса Бєлінська, яка наголосила на тому, що це свято дуже важливе для польського та українського народів. Змістовні повідомлення про історію та політичне значення Конституції 3 травня чергувалися з виступами дітей, які співали пісні на польській мові та декламували польські вірші. Слід відзначити, що гурт польської пісні «Гвяздечка» під керівництвом Катерини Ровенчин суттєво оновив свій склад. Тепер у колективі багато нових дітей, причому керівник хору відзначає, що діти самі дуже хочуть брати участь у святах, співати у гурті «Гвяздечка». Незважаючи на те, що було дуже багато нових облич, співали діти дуже злагоджено і красиво. Особливо хочеться відзначити працю вчительки польської мови в гімназії – пані Люцини Ейми, яка багато сил докладає для навчання дітей польській мові та культурі, в цілому для розвитку польськості в Ніжині. Саме завдяки старанню Л. Ейми діти добре читають по-польски, а співаючи пісні – розуміють їх сенс.
Свято пройшло в затишній, невимушеній обстановці. Було помітно, що багато гостей, особливо польського походження, були глибоко зворушені та розчулені дитячими співами та читанням польських віршів. Наприкінці свята гості та організатори зібралися за чашечкою чаю або кави та солодким столом. У вільній формі були висловлені вдячні, захоплені відгуки про свято 3 травня та активну діяльність Спілки поляків «Астер» міста Ніжина.


Категорія: Ніжин | Переглядів: 1034 | Додав: lena | Теги: Астер, Чернігівщина мистецька | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.