Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2018 » Травень » 18 » День вишиванки
День вишиванки
12:44
Нас, українців, за чарівними вишиванками упізнають у всьому світі
В небі сонця золотий клубочок
Розсипає нитки промінні,
Їх збирають рученьки дівочі
Ї гаптують цвіт на полотні

Максим Рильський

Вважалося, що сорочка, вишита кольоровими нитками та прикрашена візерунками, приносила успіх та служила оберегом для господині чи господаря. Цей національний одяг носять чоловіки, жінки та діти. У наш час вишиванка вийшла з повсякденної форми одягу, проте її надягають на свята або визначні дати.
17 травня Бахмаччина також долучилася до заходів з нагоди Дня національного вбрання. Розпочалися святкування зі вшанування пам’яті Великого Кобзаря покладанням квітів до пам’ятника у сквері по вул. Шевченка. У заході взяли участь громадськість, керівництво району та міста, учнівська молодь і представники районних служб, установ, організацій.
Парад вишиванок пройшов центральними вулицями міста до площі Героїв Майдану. Учасники заходу були одягнені в найрізноманітніші вишиванки: на чорному і білому полотні, з комірцями і без, з геометричними й рослинними орнаментами. Попереду учні несли величезний прапор України.
Концертна програма розпочалася славнем на площі біля районного Будинку культури, продовжилася піснею про рушник та зворушливою композицією з рушниками-оберегами.
На імпровізованій сцені звучали пісні про рідну Україну та її обереги, про вишиванку у виконанні дитячих і дорослих колективів районного БК та загально-освітніх шкіл міста.
З нагоди свята був оголошений конкурс на кращий віночок, адже український віночок - це не просто прикраса, а й оберіг. У сиву давнину їх носили тільки дівчата, плели їх з живих квітів і вважали, що в них є чаклунська сила, яка здатна захистити їх від будь-якого лиха. Загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади презентували свої витвори мистецтва.
У наступному конкурсі команди шкіл зайняти свої місця біля умовних мольбертів і розпочали малювати вишивану Україну.
Малеча творила на асфальті чудернацькі картини, звучали патріотичні пісні, а ведучі розповідали про історію і традиції вишивання українського народу.
З вітальним словом до учасників зібрання звернулися голова райдержадміністрації Тетяна Неділько, голова районної ради Віктор Міщук, Бахмацький міський голова Павло Шимко.
- Вишиванка – наша національна святиня, на якій, як і в історії України, переплелися різні кольори. Вона символізує зв’язок поколінь та пробуджує високі патріотичні почуття у небайдужих серцях. Вишивану сорочку українці одягали з давніх-давен, адже свято вірили, що вона захищає від усього злого та є оберегом.
І нині саме мудрість та сила української традиції дають нам натхнення до праці та боротьби, - зазначила очільниця району.
У ході заходу рій «СІЧ» Бахмацької гімназії отримав привітання від керівництва району за зайняте ІІІ місце на обласному етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура"), яка проходила з 12 по 16 травня в м. Чернігові.
По закінченню дійства присутні вклонилися безсмертній пам’яті загиблих героїв сучасності та здійснили покладання квітів до пам’ятного знаку борцям за українську державність на площі Героїв Майдану.
Свято закінчилось, але це аж ніяк не означає, що вишиванку одягати не потрібно. Кожен може одягти її будь-коли. У вишивці схований наш, український, національно–культурний код. І, вдягаючи вишивану сорочку, ми наближаємось до таємниць нашої історії, культури, духовності.






Категорія: Бахмач | Переглядів: 649 | Додав: lena | Теги: Бахмач Чернігівщина мистецька | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.