Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2019 » Березень » 12 » Вшанували відомого гетьмана-земляка
Вшанували відомого гетьмана-земляка
15:42
Пам’ятну табличку на символічному камені з нагоди 350-річчя від часу проголошення гетьманом Лівобережної України Дем’яна Ігнатовича, який за свідченнями істориків є нашим земляком, відкрили сьогодні в Коропі поблизу місцевого регіонального історико-археологічного музею.
Участь у заході взяв Коропський селищний голова Віктор Журавель, в. о. голови райдержадміністрації Віктор Кузуб, голова районної ради Михайло Мазуренко, інші представники органів влади, працівники установ та організацій, учнівська молодь, коропчани, які цікавляться подіями місцевого культурного життя.

Провела урочисту церемонію директор музею Тамара Гриценко.

Постать гетьмана Лівобережжя Дем’яна Ігнатовича (Многогрішного), якій була присвячена сьогоднішня подія, стала відомою в Україні в далекому XVII столітті.
Меморіальний знак Ігнатовичу в Коропі став уже третім в Україні. Спершу його так увічнили у колишній гетьманській столиці − Батурині. До речі, саме він переніс сюди столицю із Гадяча. Другий меморіал гетьману відкрили декілька місяців тому у Новгороді-Сіверському.
І ось нарешті увічнення відбулося і в Коропі – на батьківщині славного гетьмана.
Право відкрити пам’ятний знак надали представникам молодого покоління – другокласникам Коропської школи.
Із поетичним твором про гетьмана виступила бібліотекар відділу обслуговування Коропської центральної районної бібліотеки, поетеса Світлана Матвієнко.
На завершення всі присутні поклали квіти до пам’ятного знаку.
Тематичні заходи продовжилися у Коропському будинку культури. Тут на гостей чекала історична доповідь про тернистий життєвий шлях земляка.
У холі працівники регіонального історико-археологічного музею організували із фондів тематичну виставку під назвою «Козацькі шляхи Дем’яна Ігнатовича».
Продовжуючи місцеву традицію відновлення історичних подій та видатних імен, із цікавою розповіддю про життєвий шлях єдиного гетьмана селянського походження виступила директор музею Тамара Гриценко.
А письменниця, краєзнавиця і журналістка Валентина Михайленко, автор науково-популярного нарису про гетьмана, у своєму виступі якнайповніше розповіла про нього як про людину із перевагами й вадами, дала соціально-психологічну характеристику портретові цього невідомого для більшості коропчан видатного земляка.

Патріотичну концертну програму представили публіці Народний аматорський колектив «Калиновий цвіт» Коропського БК, ансамбль бандуристів школи мистецтв, учасники танцювальних колективів Коропського і Билківського БК, Шабалинівського будинку народних традицій та дозвілля, гурт «Норд-Леді» Риботинського БК, солісти районної сцени.






Категорія: Короп | Переглядів: 530 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.