Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2009 » Листопад » 5 » Творчість Анатолія Пашкевича
Творчість Анатолія Пашкевича
12:45
Образ розквітлої вишні, як і образ калини, постає в українському фольклорі, як один із найпоширеніших, що символізує дівочу красу і квітучу українську природу. Але ніхто її не оспівав так неповторно в образі матері і материнської любові, як це зробив народний артист України Анатолій Пашкевич.
Пісні Анатолія Пашкевича відомі в усьому світі. Багато пісень із повним чи частковим авторством Анатолія Пашкевича і до цього часу приписують народові. Сам автор казав: «Якщо мої твори часом плутають з народними, значить, працюю немарно».
Композитор-пісняр співпрацював з відомими та видатними майстрами письменства Андрієм Малишко, Олесем Гончарем, Миколою Негодою, Дмитром Луценко. На слова цих поетів було написано чимало пісень, які полюбив народ. Це «Хата моя, біла хата», «Мамина вишня», «Степом, степом», «Ой ти, ніченько», «Гуси летіли» і т.д.
На Чернігівщині свою творчу діяльність Анатолій Пашкевич розпочав з 1989 року. І саме на Чернігівщині з’явилися прекрасні твори на вірші Миколи Негоди, Миколи Томенка, Леоніда Отрюха «Довженкова земля», «Пролітали журавлі», «Сорочка біла», «Одинокий лелека» і багато інших. А також дві опери на лібрето Германа Пфайфера «Блудний син» та «Єйдерман».
За свою творчу діяльність Анатолію Пашкевичу у 1978 р. присвоєно звання заслуженого артиста України, а у 1985 р. – звання Народного артиста України, у 1988 р. – нагороджено Почесною грамотою Президії Верховної Ради України, у 1998р. – вручено Відзнаку Президента України орден «Заслуги» ІІІ ступеня.
Обласний навчально-методичний центр культури і мистецтв запрошує керівників колективів та цінителів творчості Анатолія Пашкевича, завітати в бібліотеку центру, де знаходяться нотні записи композитора.

дивитись тут

Інформацію підготувала:
Гол.хормейстер ОНМЦКіМ Коцур О.О.



Категорія: Оголошення | Переглядів: 1731 | Додав: nata | Теги: Рекомендована література творів Ана | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.