Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » Регіональні заходи
1 2 3 ... 32 33 »
15 травня У Чернігівській ОУНБ імені Софії та Олександра Русових відбулося відкриття виставки робіт майстрів Обласного центру народної творчості «Дивоцвіт народних ремесел».
На відкритті експозиції були присутні керівники студій відділу розвитку народних ремесел та художніх промислів, директор – Надія Заваліна.
«Хочу подякувати всім, хто долучився до нашої виставки, це надзвичайно важливо в такі часи. Запрошуємо всіх чернігівців подивитися, приєднатися, побачити роботи майстрів народної творчості КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР. Дякую за те, що розвиваємо культуру та відроджуємо народні традиції разом!" – говорить директорка Обласного центру народної творчості.
Упродовж місяця для усіх охочих будуть представлені роботи таких майс ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 11 | Додав: lena | Дата: 17-Травня-2024 | Коментарі (0)

13 травня 2024р. на екскурсію та майстер-клас до Обласного центру народної творчості завітали студенти третього курсу Національного університету «Чернігівська Політехніка».

Захід проводився в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».
В програмі заходу: екскурсія, яку провела провідний методист з виставкової діяльності та розвитку народних ремесел і художніх промислів Маріанна Ваценко, презентація виставки декоративно-прикладного мистецтва робіт дітей та керівників студій, знайомство зі студіями та керівниками, майстер-клас по гончарству.

Слово “гончар” походить від “горна” і “чарування” – той, що горно чарує. Так, справжній майстер-чарівник, керівник студії «Гончарства» Тараненко Володимир Миколайович презент ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 14 | Додав: lena | Дата: 13-Травня-2024 | Коментарі (0)

З давніх-давен українські крашанки фарбували у відварі з буряка, лушпиння цибулі, журавлини, чорниці або кропиви. Нині використовують також міцний чай, куркуму чи виноградний сік. Харчові фарби для крашанок, звісно, можна придбати в будь-якому супермаркеті.
Традиційно на Чернігівщині крашанки фарбують у такі кольори, як червоний, жовтий, зелений, синій та інші. Кожен із них має своє символічне значення. Наприклад, червоний колір може символізувати кров Христа, жовтий – сонце та весняне пробудження, зелений – природу і плодючість, а синій – небо.

Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 28 | Додав: lena | Дата: 03-Травня-2024 | Коментарі (0)

Сільські клубні заклади Сухополов’янської громади прийняли участь в онлайн проєкті до Великодніх свят "Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини"
Рецепт паски від жительки села Рудівка, Сапач Ніни Іванівни, переданий у спадок від її бабусі Вернигор Параски Кирилівни, 1906 року народження.
Для тіста потрібно:
1 літр молока
100 грам дріжджів
10 яєць
2 стакана цукру
300 грам сметани
100 грам масла
2 пачки ванільного цукру
100 грам горілки
3,5 кг. борошна
100 грам родзинок
3 столові ложки олії
Спосіб приготування:
В 1 літрі теплого кип’яченого молока розбавляємо 100 грам дріжджів з 2 ст. ложками цукру і борошном, як на млинці і ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 20 | Додав: lena | Дата: 03-Травня-2024 | Коментарі (0)

с. Білорічиця, Сухополов’янської громади.
Паска на сироватці. Яйця покрашені у цибуляній лушпині. Паски декорували колосками, пташками, квітами та листочками, літерами зроблені з прісного тіста.
Рецепт :
- сирна сироватка – 2 л.
- дріжджі – 55 гр.
- цукор – 0, 8 кг.
- борошно – 2,4 кг.
- сіль – 1 ст.л.
- рослинна олія – 200 мл.
- вершкове масло – 800 гр.
- яйця – 10 шт.
- сметана – 200 гр.
- горілка – 5 ст.л.
- крохмаль – 2 ст. л.
- родзинки – 300 гр.
- цукрова пудра – 170 гр.
- лимонний сік – 1 ч.л.
- ванілін – 6 гр.
- ванільний цукор – 16 гр.
- кондитерська посипка – 2 ч.л.

Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 27 | Додав: lena | Дата: 03-Травня-2024 | Коментарі (0)

СТРИГУН ГАННИ МИХАЙЛІВНИ.
Рецепт розрахований на 1 кг борошна. З такої кількості складників виходить приблизно 3 паски середнього розміру.
Інгредієнти:
• 1 кг борошна,
• 400 г молока,
• 10 жовтків,
• 100 г дріжджів,
• 200 г масла,
• 300 г цукру,
• 100 г родзинок (за бажанням),
• 0,5 ч. ложки солі.
Спочатку треба замісити опару: дріжджі розчинити у теплому молоці, додати 100 г цукру і 200 г борошна, добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвоє. Потім додати решту цукру, жовтки, сіль і борошно, вимісити, додати родзинки.
Замісити до однорідності і наприкінці влити розтоплене, але охолоджене масло. Топити його найкраще на водяній бані. Місити приблизно 10 ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 22 | Додав: lena | Дата: 03-Травня-2024 | Коментарі (0)

Снов'янський клуб-бібліотека, с. Снов'янка Киселівської ТГ Чернігівського району Чернігівської області в особі завідувачки Ніни Дубини надсилає автентичний рецепт паски, записаний зі слів мешканки села Кудри Ніни Іванівни,1936 р.н.
Рецепт столітньої паски, що завжди вдається
1 літр молока (скип'ятити)
1 склянку з літра залишити не кип'яченою
до склянки некип'яченого молока кімнатної температури додаємо 2-3 ложки борошна, розмішати, щоб було за густиною як сметана і додаємо до гарячого кип'яченого молока, щоб наче заварилося, туди ж додаємо цукор грам 600, також у гаряче молоко додаємо масло або маргарин 200 грам щоб розтало.
Потім усю суміш потроху додаємо до борошна, розмішуємо у широкій мисці, додати 10 жовтків.
Тіст ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 30 | Додав: lena | Дата: 03-Травня-2024 | Коментарі (0)

Рецепт від О. Дорошенко
Молоко – 2 л, яйця – 8–10 шт., масло – 200 г, сметана – 5 ст. л., дріжджі – 200 г, цукор – 1 кг, сіль – 4 ч. л., горілка – 100 г, борошно – 5 кг, родзинки – за бажанням.
Підігріти молоко, розмочити в ньому дріжджі. Потім всипати туди цукор, добре розмішати. Після цього всипати сіль, масло, сметану. Додати борошно і замішувати тісто. Поставити в тепле місце, щоб підійшло.
Після того як тісто підійде, перемісити його, дати підійти ще раз і розділити по формах. Випікати як зазвичай.

Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 23 | Додав: lena | Дата: 03-Травня-2024 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучився відділ культури і туризму Прилуцької міської ради (начальник – Ірина Лещенко).
Щороку українці готуються до Великодня. У багатьох родинах є свої автентичні рецепти паски, перевірені роками й поколіннями. На жаль, більшість традицій не збереглася у побуті до наших днів, але згадки про них живуть у пам’яті людей.
Великодній коровай – головний атрибут свята – був символом і запорукою гарного врожаю, приплоду худоби та збільшення загального добробуту родини.
Також до Великодня готували крашанки й писанки. Крашанки (курячі чи гусячі яйця) фарбували в синій, жовтий, зелений, червоний ко ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 24 | Додав: lena | Дата: 03-Травня-2024 | Коментарі (0)

В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») до вашої уваги – чудова розповідь про великодні традиції Срібнянського краю.
Цікаву великодню історію згадувала і розповіла жителька села Дейманівка, що на Срібнянщині, Людмила Радченко (у дівоцтві Співак). Розповідь слухала й записала Раїса Нагорна, методист Срібнянського будинку культури і за збігом обставин – дочка оповідачки.
«З упевненістю можу сказати, що історію підготовки до Великодніх свят, що мала місце в родині, донесу до своїх внуків задля збереження родинних традицій та обрядів», – стверджує пані Раїса.
Віримо: так воно і буде! Щиро дякуємо і матусі, і доньці. Здоров’я міцного, ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 27 | Додав: lena | Дата: 03-Травня-2024 | Коментарі (0)

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.