Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2009 » Листопад » 11 » Пісенна творчість Раїси Кириченко
Пісенна творчість Раїси Кириченко
12:00
З іменем співака чи співачки і взагалі кожної творчої індивідуальності, пов’язуємо цілий світ, що їх оточує і що вони носять в собі. Коли на сцену виходила народна артистка України, лауреат Державної премії України імені Т.Г.Шевченка, кавалера ордена княгині Ольги ІІ і ІІІ ступеня Раїса Опанасівна Кириченко, перед глядачами поставало українське село, бо все найхарактерніше, що в ньому є, ввібрала Кириченко, родом з Полтавщини. Голос її завжди вирізниш з-поміж інших. Він обарвлений неповторним тембром, яскравим національним колоритом.
Відомий поет-пісняр Андрій Демиденко сказав: «Коли я дивлюсь на неї – бачу вроду українську, слухаю – чую голос України, ще раз дивлюся – бачу гідність України».
Становлення співачки припало на час її роботи в Черкаському державному заслуженому українському народному хорі. Художній керівник і головний диригент хору був Анатолій Пашкевич, який тоді якраз написав пісню на слова Василя Симоненка «Синові», вона припала до душі Раїси Кириченко, лягла на її голос. Успішним проникливим було виконання пісень А.Пашкевича на слова Д.Луценка «Хата моя, біла хата», «Дума про хліб», «Найдорожче» і т.д.
Особливо їй вдавалися українські народні пісні, в яких виявляються не лише вокальні дані співачки, а й створюються неповторні жіночі характери «Ой гарна я, гарна», «Гей, Іван», «Ой на горі два дубки», «Ой кивала молодичка». Не раз представляла Раїса Кириченко українське мистецтво за кордоном, зокрема в Болгарії, Польщі, Монголії, Алжирі, Канаді, США на Філіппінах. Прекрасна доля тих пісень, що співала Раїса Олексіївна – їх зараз співає весь український народ.
Обласний навчально-методичний центр культури і мистецтв пишається своїм багатством нотних записів пісень, які співала Раїса Опанасівна, а також аудіо записи з її чарівним, м’яким меццо - сопрано.

дивитись тут

Інформацію підготувала:
Гол. хормейстер ОНМЦКіМ Коцур О.О.
тел. (04622) 3-80-14



Категорія: Оголошення | Переглядів: 1641 | Додав: nata | Теги: Р.Кириченко | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.