Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2011 » Січень » 4 » Святковий вечір, присвячений «Weihnachten»
Святковий вечір, присвячений «Weihnachten»
17:25
27 грудня 2010 року в приміщенні Арт-клубу, прикрашеному свічами, Advent- календарем, різдвяною ялинкою, Німецький культурний центр «Взаємодія» проводив святковий різдвяний вечір.
Ведучі вечора Письменний Володимир і Пилипенко Світлана на німецькій і російській мовах розповідали про час «Adventzeit» (("Пришестя"), про «Nikolaustag» («Святий Миколай»), про «Weihnachten» ("Різдво Христове»).

Вайнахт - Різдво в Німеччині. Усупереч розповсюдженому представленню про німців - "трудоголіках", готових цілий рік працювати, не розгинаючи спини, у Німеччині досить багато офіційних свят, відзначених у робочих календарях червоним кольором відпочинку.
Однак головний і самий улюблений - безсумнівно Вайнахт, Святий Вечір, а по-українськи - Різдво.
Німці готуються до нього довго і ретельно, ніяк не менше місяця. За чотири неділі до Святого Вечора про прийдешнє свято згадує кожний: відзначається перший Адвент. У багатьох німецьких будинках у цей день запалюється перша з чотирьох свіч на заздалегідь приготовленому ошатно прикрашеному вінку, і найближчі друзі всідаються за святково накритий стіл, щоб покуштувати гордість господарки - "штоллен" - дріжджовий кекс із запашними пряностями, ізюмом, цукатами й іншою смакотою.
Звичайно напередодні першого Адвента починають працювати різдвяні базари. У різних містах країни розвертаються майже три сотні таких ярмарків.
Однак різдвяний базар - це не тільки грандіозне торговище. Це - і виставка місцевих промислів, і парад майстерності народних умільців, і концертна площадка, і місце сімейних прогулянок.
До пізнього вечора шумить на площі веселий торг, а ранком відновляється з новою силою. І так - чотири тижні.
В перший різдвяний ранок - місто чисте, тихе і порожнє. Повні народом тільки церкви. Навіть той німець, що цілий рік не відав сюди дороги, у Різдво відправляється до меси. Кірха теж святково прикрашена пухнатими ялинами, над вівтарем сіяє Віфлеємська зірка, а у входу під вітринним склом ціла композиція: вертеп, ясла дитини Христа, вдалині урочисті процесії - наближаються волхви з дарунками
Після різдвяної служби німецька родина всідається за святковий стіл, який очолює, звичайно ж, традиційний гусак з яблуками і капустою. Закриваються вікна і двері, починається Святий Вечір, коли кожний прагне опинитися в колі найближчих людей, насолодитися радістю спілкування один з одним. Після місячної метушні і вакханалії передсвяткових готувань два різдвяних дні уражають тихою урочистістю і камерністю.

Розповідь ведучих супроводжувалась театралізованим дійством з виконанням різдвяних пісень і танців. Олена Тіпалова разом з Маргаритою Дєдовець запалили свічки на різдвяному віночку. Звучала німецька поезія.
Активну участь в підготовці і проведенні вечора прийняв вокальний ансамбль «Sonnenstrahl», у виконанні якого лунали різдвяні композиції на німецькій мові. З особливим теплом присутні зустрічали концертні номери за участю дітей.
Голова Німецького культурного центру «Взаємодія» - Віктор Бальцер привітав подарунками дітей, активістів Центру, керівників і учасників музичних колективів. Після концерту учасників свята чекав традиційний різдвяний святковий стіл. Захід пройшов в теплій дружній атмосфері
Німецький культурний центр "Взаэмодія" висловлює щиру подяку колективу Арт-клубу за співпрацю.

Інформацію підготувала
заступник голови НКЦ «Взаємодія»
Бальцер Л.В.



Категорія: Різне | Переглядів: 1410 | Додав: Irina | Теги: арт-клуб, Німецький культурний центр Взаємоді | Рейтинг: 4.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.