Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2012 » Вересень » 13 » Роль ОНМЦКіМ у підвищенні культури на селі
Роль ОНМЦКіМ у підвищенні культури на селі
15:20
11 вересня 2012 року відбувся семінар культпрацівників Чернігівського району за участю групи фахівців обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв, мета присутності яких на цьому заході полягла в наданні методичної допомоги своїм колегам, що живуть і працюють у сільській місцевості.
Не секрет, що культурне життя «глибинки» з ряду об’єктивних причин сьогодні далеке від захоплення. Радше навпаки – налаштовує на мінорний лад. Проте провідний методист по роботі з дітьми та молоддю ОНМЦКіМ Поліна Борщенко у своєму виступі довела, що дозвіллєву діяльність навіть у найменшому селі можна пожвавити і урізноманітнити без особливих матеріальних затрат і організаційної напруги за умови, якщо місцеві культпрацівники не піддалися хандрі, а перебувають у постійному творчому пошуку. Показовою в цьому сенсі є робота колег з села Сахутівки Корюківського району, де вони організували студію раннього естетичного виховання у місцевому дитсадку. Аналогічна студія діє в м. Щорсі, де починаючи з 5-го класу прищеплюють школярам почуття прекрасного, навчаючи їх танцювати, співати, декламувати та гарним манерам поведінки.
Поліна Борщенко схематично окреслила сценарії різних заходів для сільської молоді, зокрема профорієнтаційних, один з яких так і називається «Як стати фермером», що на її думку, підвищити престиж сільськогосподарських професій, а отже і сприяти закріпленню молодих кадрів на селі, а в їх особі – потенційних учасників художньої самодіяльності.
Між тим, картина в плані омолодження аматорських колективів в області виглядає невтішно. Про це свідчить хоча б той факт, що багато років поспіль на обласних творчих звітах та різноманітних фестивалях мелькають одні й ті ж обличчя. Задлекарувавши цю тезу, головний хормейстер ОНМЦКіМ Ольга Коцур висловила і причинно-наслідковий зв'язок цього прикрого явища. Вона вбачає його в недостатній увазі до аматорських колективів з боку окремих сільських рад.
Виступаюча дала цілу низку слушних методичних порад та закликала частіше приїздити до навчально-методичного центру, де досвідчені фахівці готові надати консультації з усіх жанрових напрямків.
Провідний методист з виставкової діяльності ОНМЦКіМ Аліна Цупко поділилась досвідом організації виставок народного мистецтва в рамках різноманітних фестивалів, якими так багата наша область, а провідний методист з музичного жанру Володимир Макеєв зробив акцент на необхідності поряд з фольклорним жанром більше уваги приділяти на місцях розвитку сучасної пісні, оскільки молодь – як найбільш потужний пласт потенційного поповнення колективів художньої самодіяльності тяжіє душею саме до цього сегменту. Він, як і попередні виступаючі, висловив готовність допомогти в формуванні репертуару найновішими музичними творами кожному, хто звернеться до обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв з таким проханням.
Учасники семінару з цікавістю переглянули слайди про діяльність обласного навчально-методичного центру, зокрема в плані організації фестивалів, виставок,ю конкурсів, тематичного скомпоновані провідним методистом Миколою Дульцевим.
Працівники ОНМЦКіМ відповіли на численні запитання своїх колег з «столичного» регіону області, домовились про більш тісну співпрацю. Їм було приємно почути з вуст виконуючого обов’язки начальника відділу культури Чернігівської райдержадміністрації Катерини Сушениці слова вдячності за участь у семінарі і цікаві повідомлення.

Інформацію підготовив:
редактор ОНМЦКіМ
Василь Щербонос







Категорія: Навчання | Переглядів: 1205 | Додав: nata | Теги: навчання, ОНМЦКіМ, Навчально-методичний центр культури | Рейтинг: 3.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.