Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2013 » Квітень » 9 » Майстер- клас з писанкарства від Ольги Краснопольської
Майстер- клас з писанкарства від Ольги Краснопольської
10:27
Наближається Великдень... В ці дні по-особливому сприймається така сакральна річ, як писанка.Адже вона ілюструє прадавню міфологію, коли Світ постає з казкового Яйця- Райця. Історія писанок - символ весняного відродження природи. Від Стрітення Господнього дівчата,жінки розпочинали писанкувати. Чистий четвер перед Великоднем - останній день, коли можна це робити. Писанки слугували оберегами. Їх дарували людям, бажаючи всього найкращого. В давні часи це заняття було звичайною справою слов'янської жінки, але в сучасному світі розгубилося багато дорогоцінних звичаїв українськогонароду. Традиція писанкувати нараховує вже близько 8 тисяч років і її справжні вимоги: непочата вода (господиня набирала воду опівночі з семи джерел), фарби з пелюсток квітів, з кори, з листя дерев та інші. Але з часом правила писання дуже спростилися і вже замість природньої фарби користуються штучною, замість розламаної надвоє кісточки-вилки з півнячих грудок, користуються писачком (писанком).
Приватне виробничо - комерційне підприємство "Арт-студія" (надалі - "Арт-студія",директор - Ольга Краснопольська), наслідуючи народну традицію, започаткувала цілий курс з писанкарства, що став одним з напрямків мистецького проекту "Ой, писанко рідна, барвистая..." (автор проекту -Ольга Краснопольська). На заняттях всі охочі мають нагоду опанувати таємницями цього чудодійства, навчитися складної і копіткої процедури розписування Великодніх яєць, вивчити їх класифікацію, символіку та орнаментику, оволодіти технікою "травленої" та нестандартної писанки.
6 квітня 2013 "Арт-студія" за сприяння Центру ремесел для дітей та юнацтва провела майстер- клас з писанкарства. Писати писанки навчала відома в Чернігові писанкарка Тетяна Стадніченко. Майстриня залюбки поділилася своїми знаннями, таємницями,тонкощами роботи. Дорослі і малеча з гордістю і радістю понесли додому власноруч розписане своє перше в житті Великоднє яйце.

[/r]Матеріал підготувала Ольга Краснопольська.












Категорія: Різне | Переглядів: 1091 | Додав: nata | Теги: Ольга Краснопольська майстер-клас | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.