Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2013 » Серпень » 12 » Українці - ми єдини. Сосницькі "Криниці" у Латвії.
Українці - ми єдини. Сосницькі "Криниці" у Латвії.
13:01
З 31 липня по 3 серпня народний аматорський фольклорний колектив “Криниці” Сосницького РБК перебував у Латвії, відвідавши з концертною програмою Ригу, взявши участь у триденному святкуванні Дня міста Лудзи. Про свої враження ділиться керівник ансамблю заслужений працівник культури України, організатор поїздки Ганна КУЗЬМЕНКО.
-- Ще у березні сосничанка Наталія …. через мережу Інтернет познайомилась з Тетяною Лаздою – членом українського товариства “Джерело” у Латвії. Вона і висловила запрошення колективу взяти участь у святкуванні міста Лудзи
ДОВЖЕНКІВСЬКИЙ ДЕНЬ У РИЗІ
Виїхали ми 31 липня о 22 годині із Сосниці і до Риги прибули о 23 годині 1 серпня. Зустрічав нас священик української православної церкви отець Роман. Зранку екскурсовод Галина… повела нас Старою Ригою – красивим доглянутим містом, де всі старовинні будівлі, відреставровані “один до одного” і входять до пам’ятки архітектури. Після обіду була служба в церкві до Дня Незалежності України та 1025 років Хрещення Русі з прихожанами-українцями. А потім в університетській Академічній бібліотеці відбувся концерт, на якому був присутній і радник Посла. До речі, коли він дізнався, що їдуть земляки Довженка, то висловив прохання провести Довженківський день. Так от ми його і готували. Раднику Посла ми вручили хліб-сіль. Співали пісні про Довженка, розповідали про його життєвий шлях. Коли заспівали пісню “Осипає цвіт калина”, в якій йде мова про тих українців, які проживають за межами України, плакали всі: і ми, і вони. Підходили до нас вихідці з Ічні, Корюківки, Ніжина, Мени, Чернігова. Після невеличкої екскурсії, знову був концерт на замовлення.
У ЮРМАЛІ
Приємно, що голова Конгресу українців у Латвії Микола Павлюк організував нам поїздку до Юрмали. Хочу сказати, Юрмала нагадує нашу Пущу Водицю. Такі ж старовинні будівлі, тільки нема трамваїв. Балтійське море гарне, але сіре, бурхливе і холодне. Яка краса!
НА СВЯТІ МІСТА ЛУДЗИ
А ось і Лудза. Вранці була екскурсія містом. Спочатку нам представили містечко майстрів.
Ще ми побували на озері. Там багато лілій, пляжі упорядковані. Загалом природа схожа на нашу: є і сосни, і липи, і клени. Вражає надзвичайна чистота. У місті нас упізнавали. “Ви з України?” - запитували перехожі. Ввечері у них проводилось свято родинної творчості, і ми взяли в ньому участь. Мер міста Аліна Генделе теж була присутня на святі, вона була вражена нашим виступом і сказала: “Від вашого колективу йде така енергетика, що хочеться танцювати з вами”…
3 серпня після сніданку була екскурсія до музею архітектури побуту, Замкової гори. Сподобались нам церкви. Як сказала мер міста, Латвія заселена людьми багатьох національностей, проживають євреї, українці, росіяни, естонці, латиші, але для кожної людини з її вірою є куди піти помолитися, переслідувань нема.

Після екскурсії у народному домі, так вони називають будинок культури, був двогодинний концерт. Виступали ми і колектив “Водограй” з м. Резекне. У них супровід – фонограма. Латвійці люблять живий звук, тож цим ми і завоювали їхню прихильність. А нашого баяніста Володимира Чернявського вони задарили квітами і сказали, що це найкрасивіший чоловік нашого колективу
Після закінчення концерту, на кавовій паузі ми спілкувались разом з колективом “Водограй”. Вони були вражені нашим виступом – як співом, так і костюмами, поведінкою на сцені. Їм сподобались головні убори, і я провела майстер-клас по запинанню. Кожній жінці одягла очіпок і кожна тут же сфотографувалась. Де б ми не були, ми відчували ностальгію наших земляків за батьківщиною. Нам би в них повчитися берегти своє, українське, шанувати те, що в нас є.
Де б ми не були: в Чернігові чи райцентрах, Югославії чи Росії, Білорусі, ми завжди відчували повагу до нас, до українців, до української пісні, але такого захвату, як ми відчули в Латвії, не було.
Окремо хочеться сказати слова вдячності за методичну і практичну допомогу головному хормейстеру Чернігівського обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв Коцур Ользі Олексіївні, яка ще й, доречи, не тільки супроводжувала колектив, а приймала участь разом з «Криничаними» в концертних програмах.
Інформацію підготувала головний
хормейстер ОНМЦКіМ КОЦУР О.О.
з матеріалів Олени КУЗЬМЕНКО.








$IMAGE5$
















Категорія: Міжнародні заходи | Переглядів: 1508 | Додав: Irina | Теги: фольклорний колектив “Криниці” Сосн | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.