Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2013 » Серпень » 27 » Мистецтво, що згуртовує народи
Мистецтво, що згуртовує народи
12:58
У Чернігові відбувся VIII Міжнародний фольклорний фестиваль національних культур «Поліське коло».
Нагадаємо, що задуманий він у свій час його організаторами (а це Чернігівська обласна адміністрація, Департамент культури і туризму, національностей та релігій ОДА, обласний навчально-методичний центр культури і мистецтв, Чернігівська міська рада) як захід, покликаний надати можливість разом з кращими творчими колективами корінного населення Чернігівщини представникам національно-культурних товариств, для яких наш край волею долі став другою батьківщиною, продемонструвати своє самобутнє мистецтво.

Невипадково у багатій фестивальній палітрі нашої області «Поліське коло» вирізняється особливою колоритністю. Додаткових барв розмаїтості з арсеналу світової культури цьому унікальному фестивалю додають художні колективи близького і далекого зарубіжжя, які охоче беруть у ньому участь.
Тому так ефектно звучали на тлі фонограми «Гімну Поліського кола» слова ведучих:
Зливаються народи в дружнім колі,
Їх прапори на вітрі майорять…
Єднай, Вкраїно, всі таланти й долі,
В єдиній пісні голоси нехай звучать!

Цього року поєднання талантів і доль чернігівці та гості мистецького свята з великим задоволенням спостерігали у виступах численних колективів Чернігівщини, інших регіонів України (м.Мелітополь Запорізької області та м.Севастополь Автономної Республіки Крим), Могильовської області Республіки Білорусь та Республіки Чувашія і Курської області Російської Федерації, Німеччини та Королівства Нідерландів.
Яскравою ілюстрацією до дієвості вищенаведеної поетичної ремарки може слугувати одна з назв колективу, що був гостем фестивалю: «Голландсько-російський фольклорний ансамбль «Зарянка». Його керівник – росіянка Ірина Распопова двадцять років тому потрапила до Голландії. І там залишилася. Зрозуміло, за цей час вона досконало вивчила голландську. Члени ансамблю відповідно російської не знають. Однак це не заважає їм так само натхненно, як і рідною мовою, співати російські пісні. А з поваги до країни, куди вони їхали в гості, проспівали і одну з українських народних пісень. До речі, майже безакцентно.
Ще один цікавий приклад з розряду взаємовпливу культур. На фестивальну сцену етнічна українка Надія Лісова з Чувашії вийшла в костюмі жінки-воїна, якій у прадавні часи доводилось не розлучатися з серпом і мечем, аби дбати про хліб насущний та боронити рідну землю від ворогів. Чим не взірець поваги до історичної пам’яті народу, серед якого тобі довелося жити!
Отож, як не порадіти з того, що мистецтво згуртовує народи. І що цьому сприяє фестиваль «Поліське коло», народжений саме у нашому краї.

Василь ЩЕРБОНОС
Фото Миколи Дульцева































Категорія: Міжнародні заходи | Переглядів: 1233 | Додав: Irina | Теги: ремонт электродвигателей, фестиваль Поліське коло | Рейтинг: 4.7/3 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.