Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2013 » Вересень » 17 » «Його величність кларнет»
«Його величність кларнет»
13:13
Фестиваль інструментальної музики під такою назвою, що вже вп’яте відбувся у Чернігові, і цього разу повністю виправдав свій гучний титул. Якщо скрипку знавці музики вважають королевою серед струнних інструментів оркестру, то королем серед духових виглядає саме кларнет.
Саме в цьому і полягає його ексклюзивність, до того ж це єдиний такого роду фестиваль в Україні. Варто сказати ще про одну особливість, що стосується форми його проведення. Вона, як зазначила у вступній ремарці ведуча фестивальної програми Наталія Левочко, відповідає європейським стандартам – музиканти не змагаються між собою, а просто демонструють свої таланти та вміння володіти інструментом.
Цю думку розвинула у своєму вітальному слові директор обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв Надія Заваліна.
- П’ять років, відколи стартував цей справді унікальний фестиваль, начебто не такий уже і значний для творчого зростання час, але щоразу ми стаємо свідками нових зрушень у цьому процесі – це оновлення репертуару, поява нових імен, вдосконалення виконавської майстерності, чим учасники засвідчують високу повагу до «його величності» і здобувають право говорити з «королем» на рівних. Адже вони самі титуловані – в нинішньому, ювілейному фестивалі беруть участь виключно лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів з різних куточків України. Це означає, що цей унікальний фестиваль житиме довго. За п’ятим буде шостий, сьомий, нові ювілеї. Отож ми ще не раз почуємо чарівні звуки кларнету, що заворожують, ведуть у світ романтики, дають можливість серцем відчути те, чого не зустрічаєш у повсякденному житті.
Фестиваль показав міцну основу для таких сподівань. Це було дійсно свято для меломанів і гарний урок для виховання музичних смаків всієї публіки. І на тому, як жваво реагували глядачі на кожен виступ, можна судити, що вони полюбили кларнет, відчули оту його «сонячність», про яку писав Павло Тичина.
Цьому сприяла музично розмаїта програма фестивалю та широка географія його учасників. Найбільш представницькими були колективи з Харкова. Чернігова та Києва. У програмі прозвучали твори різних жанрів та часових періодів – від класичної до сучасної.
Після закінчення фестивалю підходжу до автору проекту – провідного методиста ОНМЦКіМ Володимира Чичерського
-Пане Володимире, з усього видно, що публіка задоволена, а який настрій у батька цього чарівного дітища?
-Думаю, що воно здатне на більше. І результат не забариться.
Мені залишається лише порадіти за оптимістичні нотки у словах колеги і побажати подальших успіхів у добрій справі.

Василь ЩЕРБОНОС
Фото Микола ДУЛЬЦЕВ























Категорія: Всеукраїнські заходи | Переглядів: 1352 | Додав: nata | Теги: «Його Величність Кларнет» | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.