Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2013 » Жовтень » 25 » З піснею народною – нерозлучна
З піснею народною – нерозлучна
13:38
Вже при першому знайомстві з Ольгою Миколаївною Синицею (а це було років з п'ятнадцять тому, під час звіту колективів художньої самодіяльності) зрозуміла, що довелося зустрітися зі справді неординарною людиною.
А вразила вона мене і власним голосом, і манерою виконання народних пісень своїх вихованців – учасників молодіжного гурту «Народна криниця» Ніжинського училища культури і мистецтв імені Марії Заньковецької.
Відчувалося: корені любові до народної пісні дуже глибокі. При ближньому знайомстві з’ясувалося, що вподобання це успадковане від мами, яка мала чудовий голос і знала багато пісень, що їх співали в Мутичеві Ріпкинського району з діда-прадіда, які не втрачали однак свого первісного впливу на емоції наступних поколінь. Тож мамі охоче підспівували при нагоді односельчани. Долучилася до цього процесу й донька. А схвальні відгуки як самої мами, так і багатьох сусідів, що слухали пробу Олиного голосу, настільки заохотили юну співачку, що вона вирішила не розлучатися з народною піснею ніколи, тобто відчула в ній своє покликання.
Переконання у правильності свого вибору привело Ольгу до Ніжинського училища культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, після закінчення якого вона керувала багатьма хоровими колективами як у Ніжині, так і в інших райцентрах області. І неабияк. В роботу вкладала всю душу. Відповідний і результат цих старань – три колективи, з якими у різний час працювала Ольга Синиця, удостоєні почесного звання «народний». Це хори Носівського районного Будинку культури, заводу «Ніжинсільмаш», пошуково-дослідницький фольклористичний гурт «Ніжинська козачка» та уже згадуваний молодіжний фольклорно-сценічний гурт «Народна криниця».
До речі, останній з них, незмінним керівником якого Ольга Миколаївна залишається ось уже понад 30 років, зміцнює не лише її особистий авторитет, а й приносить добру славу самому училищу – він неодноразовий лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів і фестивалів.
Це ще одна ознака невмирущості народної пісні, адже основу репертуару гурту складають автентичні пісенні зразки, що проростають з народних ладів і власноруч записані Ольгою Миколаївною під час фольклорних експедицій. Їх у ентузіастки по збиранню перлин народної творчості величезна кількість. Як вже в діючих доробках, так і в невикористаних резервах – деякі зібрані пісні залишаються поки що нерозшифрованими.
-Не доходять руки, - каже Ольга Миколаївна і оптимістично додає: - Але вони не залишаться мертвим вантажем – обов’язково зазвучать з вуст учасників «Народної криниці».
В це охоче віриш. Так само як і в те, що визнання її заслуг у збереженні народно-пісенної творчості не залишиться непоміченим, і Ольга Синиця поповнить когорту лауреатів фестивалю імені славнозвісного фольклориста нашого краю – Василя Полевика.

Ольга Коцур,
головний хормейстер ОНМЦКіМ







Категорія: Оголошення | Переглядів: 1117 | Додав: nata | Теги: премія В.Полевика | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.