Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2013 » Листопад » 22 » День незалежності Польщі у Ніжині
День незалежності Польщі у Ніжині
17:27
11 листопада республіка Польща урочисто відзначила свій день незалежності, яку вона виборола у 1918 році. Країна, довго і нелегко йшла до цієї знакової у своєму житті події, тому святкує її по-особливому.
День непідлеглості, як називають його поляки, всі вони, де б не проживали чи не знаходилися, |завжди відмічають у колі друзів. Ось і цього року, як і завжди, польські товариства, які діють на Україні, зібралися кожен у своєму місті на національне свято. Старанно готувалися до нього і успішно провели члени міської спілки поляків «Астер» на чолі з президентом Ф.Ф. Бєлінською.

Урочисті збори розпо¬чалися звучанням Гімнів Польщі та України. Присутні в залі гімназії № 16, де проходив захід, теж виконували їх. Відкривши збо¬ри, привітавши присутніх та представивши гостей - директора гімназії № 16, депутата міської ради Н.Бирку, завідувачку централізованої бібліотечної системи О.Єкименко, провідного [бібліографа Л. Гусєву, Я.Котляр, працівника управління культури та Інших зі святом, Фелла Феліксівна надала сло¬во вчительці факультету польської мови Люцині Еймі. Вона по-польськи та з допомогою медіа розповіла про шлях свого народу до незалежності.
Член спілки старший викладач НДУ ім. М. Го¬голя О.Є.Гадзинський розповів про сьогоднішні добросусідські відносини Польщі та України, про зусилля Польщі і осо¬бисто О.Квасневського щодо .входження України в Європейську асоціацію. Доповідач зазначив, що 15 листопада, в день, коли відбувалася зустріч, у О.Квасневського - день народження і присутні привітали цього відомого польського гуманіста і та¬лановитого політика, екс-президента Польщі.
Потім учні школи дали невеличкий концерт, який підготували за допомо¬гою Л. Ейми та художньо¬го керівника К. Ровенчин. Кирило Сидоров прочитав вірша, а Ольга Пархоменко проспівала пісню про День незалежності Польщі, Ш номери, як і решта, були виконані польською мовою. Традиційно чудово висту¬пив ансамбль «Гвяздечка» в оновленому складі, адже частина його учасників, закінчивши школу, навча¬ються в НДУ ім, М.Гоголя та інших вузах. Щирими оплесками зустріли появу на імпровізованій сцені Володі Мальцева, який в яскравому польському національному вбранні, що було придбане з допомогою польської сторони, виконав пісню та зіграв на фортепіано полонез Шопена. Як завжди, заслужені оплески отримав за вико¬нання пісні Т.Олійник.
Натхненно зіграли на скрипці юні члени спілки Мар'яна Полулях та Катя Пономаренко.
Випускниця школи Віка Івашина, нині студент¬ка одного з чернігівських вузів, приїхала на свято разом зі своєю мамою. Багато років вона була активісткою спілки і нині не пориває зв'язків з нею. Життя не стоїть на місці. Одні члени спілки «Аетер» вибувають, інші приходять. На зміну стар¬шому поколінню прихо¬дить молодь. Радо вітали спілчани нових членів ко¬лективу. Це дочка і внук В.Ростовськоі Ірина і Кирюша, А.Вольського та В.Фененка, які мають польські коріння. Зв'язок поколінь триває, як успішно продовжує свою діяльність і громадська організація поляків - спілка «Астер».
На закінчення треба до¬дати, що президент спілки Ф. Белінська вручила ак¬тивним спілчанам почесні грамоти. і як завжди - традиційне спільне фото на згадку.

Надія ЯКОВЕНКО



Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 948 | Додав: Irina | Теги: спілка поляків Астер м. Ніжин | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.