Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2014 » Лютий » 28 » Слід в історії
Слід в історії
14:33
Наприкінці лютого у Ніжинській міській бібліотеці відбулася творча зустріч, яка була організована місцевою культурно-просвітницькою спілкою громадян польського походження «Астер» і присвячена видатним постатям двох слов’янських народів – польського та українського.
Їхні портрети з короткими анотаціями, розміщені на стенді (Папа Іоан Павло ІІ, король Сигизмунд ІІІ, Фридерик Шопен, Міколай Коперник, Анджей Вайда, Лех Валенса, Михайло Грушевський, Сергій Корольов, Олександр Довженко, Тарас Шевченко, Богдан Ступка, Ліна Костенко), оживляли в уяві учасників зустрічі певні моменти історії, спонукали до роздумів.
А більш повна картина про їх внесок у розвиток культури, науки, духовності постала із змістовних розповідей по кожній з цих особистостей.
Слід зазначити, що всі доповідачі не просто зібрали цікаві біографічні факти, а й цікаво їх прокоментували, утримуючи цим зосереджену увагу публіки.
Особливо колоритними та емоційно забарвленими були доповіді про Тараса Григоровича Шевченка та Фридерика Францішека Шопена – цих двох геніїв слова і музики, які підготували викладачі Ніжинського державного педагогічного університету імені М.В.Гоголя Любов Гусєва та Ірина Ростовська.
А їхній колега Олександр Гадзинський додав аудиторії зворушливості майстерним декламуванням поезії Ліни Костенко - талановитої української поетеси, у творчості якої, як відомо, присутні і польські мотиви. Чого вартий у цьому сенсі хоча б рядок «Поїзд на Варшаву йде крізь моє серце».

Фелікса БЕЛІНСЬКА,
президент Ніжинської культурно-просвітницької
спілки громадян польського походження «Астер»,
заслужений працівник культури Республіки Польща













Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 873 | Додав: Irina | Теги: Ніжинська культурно-просвітницька с | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.