Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2014 » Березень » 11 » Як до батька, до брата і друга…
Як до батька, до брата і друга…
14:24
Історія світової літератури знає немало прикладів довготривалого впливу слова на людські серця. Особливе місце в цьому ряду посідає творчість Тараса Шевченко. Яскравою ілюстрацією до цієї думки стала низка заходів, що проводились у Чернігові до 200-річчя від дня його народження, заключним акордом яких став урочистий мітинг біля пам’ятника геніальному поетові на Валу. Це історичне місце, що вабить до себе своєю мальовничістю, ніколи не буває вільним від щільного людського потоку, але 9-го березня воно вирізнялося особливою масовістю. В день свого високого ювілею Кобзар зібрав довкола себе всіх, хто шанує його як геніального поета і справжнього українського патріота,- від старого до малого.
І це закономірно, бо як зазначив у своїй промові голова облдержадміністрації Володимир Івашко, Тарас Шевченко не тільки у творчості, а й у звичному спілкуванні з людьми вчив бути гідними українцями, громадянами своєї країни.
А голова обласної ради Микола Звєрєв наголосив на тому, що в любові до України Шевченко не знав собі рівних, вказавши при цьому на важливість такої риси для кожного українця, «особливо в цей час, про який мріяв Тарас».
Очільників області доповнили народний депутат України Сергій Аверченко, поетеса, авторка популярної пісні «Козачка» Надія Галковська, керівник обласної організації «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка Василь Чепурний.
Особливо зворушливим, метафорично насиченим був виступ відомого українського поета, лауреата Національної премії ім. Т.Г.Шевченка, головного редактора наймасовішої у нашому краї газети «Гарт» і колишнього редактора обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв Дмитра Іванова:
- І через 200 літ ми тягнемось до Шевченка, як сонях до сонця. Він зігріває нас своїм невгасимим світлом. Він завжди поруч, а точніше – на відстані серця. До нього завжди можна звернутися як до батька, до брата і друга. Розмовляючи з Шевченком, не перестаю дивуватися глибоко закоріненому в народний, національний грунт слову - настільки воно глибинно-філософське, розпросторено-високе. І настільки в ньому багато могутньої обпалюючої енергетики правди і любові…
Принагідно хочеться вказати ще на один момент Шевченківського свята, тісно пов’язаного з діяльністю ОНМЦКіМ: біля пам’ятника Тарасу цього дня звучали з уст наймолодших учасників заходу знаменитий «Заповіт» різними мовами народів світу. Його читали діти представників національно-культурних товариств, що тісно співпрацюють з ОНМЦКіМ уже впродовж багатьох років.

Василь Щербонос,
провідний редактор ОНМЦКіМ.


Відеорепортаж - http://www.youtube.com/watch?v=cuQkZGZoilE&list=UUP8Ibr-EVp--kNl9V1mBvog




Категорія: Події міста | Переглядів: 928 | Додав: lena | Теги: 200-ліття Т.Г.Шевченко | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.