Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2015 » Березень » 16 » Змиваючи «білі плями» історії
Змиваючи «білі плями» історії
18:26
12 березня у читальному залі Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка відбулася зустріч представників Вірменської громади Чернігівської області з головою історико-культурного Комітету Спілки вірмен України, автором наукових книг і статей, істориком – Давідом Давтяном.
Представляючи його аудиторії, голова вірменської громади Чернігівщини Самвел Мовсесян повідомив, що ця зустріч започатковує низку заходів по вшануванню пам’яті жертв геноциду вірмен, організованого і здійсненого сто років тому на територіях, що контролювалися Османською імперією.
Символом цього сумного ювілею стане квітка незабудка. Демонструючи ескіз його логотипа заступник голови Наіра Давоян пояснила мотиви вибору - кількість пелюсток незабудки збігається з кількістю континентів світу, на яких вірменські біженці після жахливих подій на історичній батьківщині створили общини і сформували діаспору.
Давід Давтян у своїй майже півторагодинній лекції глибоко і всебічно розкрив причини і наслідки трагедії вірменського народу, що розпочалася у 1915 році і тривала, як свідчать певні джерела, до 1923 року на територіях, що контролювалися властями Османської імперії. Основними організаторами геноциду вважаються лідери младотурок Талаат, Джемаль і Енвер, а також керівник «Особливої організації» Бехаеддин Шакир.
Жертвами етнічних амбіцій названих фігурантів, за висновками різних дослідників, коливаються від кількох сотень тисяч до більш як півмільйона. А «Енциклопедія геноциду» фіксує ще жахливішу цифру – до 1,5 мільйона.
Незважаючи на те, підкреслив Давтян, що аргументи на користь того, що кампанія проти вірмен в 1915-1923-ого роках минулого століття носила систематичний і цілеспрямований характер, що базується на свідченнях нетурецьких очевидців (консулів, військовослужбовців, медсестер, учителів, місіонерів), а також показаннях турецьких чиновників та вірмен, котрі залишилися в живих, факт геноциду не є загальновизнаним. Основні аргументи полемістів такі: з боку младотурок не було цілеспрямованої політики на знищення вірмен; загибель вірмен була наслідком громадянської війни в Османській імперії, в результаті якої загинуло також багато турків.
Певна річ, такі умовисновки не пом’якшують смутку нащадків жертв тих протистоянь, внаслідок чого вони змушені жити за межами своєї історичної батьківщини. Причому на всіх континентах земної кулі, як вже зазначалося вище.
Чернігівщина – одне з тих місць, де вірмени знайшли свою другу батьківщину і почуваються тут щасливо. Вірменська громада області бере активну участь в усіх сферах життєдіяльності цього чудового краю, однією з яких є фестиваль «Поліське коло», де вірмени разом з представниками інших національних громад мають змогу зберігати і розвивати свої національні традиції і культуру.
Варто підкреслити, що учасники зустрічі з великою увагою прослухали лекцію Давіда Давтяна, а також нагадати про доцільність ширшого використання такої поширеної у свій час форми збагачення людей знаннями як лекція, де чільне місце має посісти історична тематика.
До речі, серед слухачів було чимало не лише допитливих, а й обізнаних з даною темою, про що свідчать слушні запитання, відповіді на які часом переростали в активний діалог з лектором.
На зустрічі був присутній проректор з виховної роботи педуніверситету Анатолій Тимошенко. Він щиро побажав своєму київському колезі Давиду Давтяну успіхів у подальшій творчій роботі по вивченню і популяризації маловідомих та по-різному інтерпретованих фактів історії, які зламали колись долю цілих народів, зазначивши при цьому, що на теренах Чернігівщини ніколи не було кривавих колізій за етнічною ознакою.

Василь ЩЕРБОНОС (ОНМЦКіМ)
фото Гаяне Бабаян (ВГЧО)





Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 903 | Додав: Irina | Теги: заправка картриджа phaser 3140 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.