Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2015 » Травень » 21 » Шевченко завжди поміж нас
Шевченко завжди поміж нас
09:35
20 травня в Чернігові відбулися масові заходи по вшануванню пам’яті Великого Кобзаря в рамках традиційного Шевченківського свята «В сім’ї вольній, новій”, яке бере відлік з 1993 року, і відтоді проводиться щорічно.
Спочатку воно проходило у столиці та на Черкащині, де народився і зробив перші кроки по рідній землі майбутній геній, а потім і в інших регіонах України. Передусім в тих, де найчастіше пролягали прижиттєві Тарасові шляхи.
Тарас Григорович, як відомо ще з шкільних підручників, дуже полюбляв наш край, і часто тут гостював. Отож закономірно Шевченківське свято вже вдруге прийшло на Сіверську землю.
Розпочалося воно з покладання квітів до підніжжя пам’ятника Т.Г.Шевченка, зустрічей з колективами навчальних закладів, а продовжилось в обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка.
Тут учасники і гості свята мали можливість пройти «Чернігівськими дорогами Кобзаря», оглянувши фотостенд під такою назвою; ознайомитись з виданнями Кобзаря, датованими кінцем Х1Х та початку ХХ століть, витворами декоративно-прикладного мистецтва.
Експозицію цієї комплексної виставки з нагоди Шевченківського свята підготували працівники історичного музею ім. В. Тарновського, універсальної наукової бібліотеки ім.В.Г.Короленка, майстри центру народних ремесел для дітей і юнацтва ОНМЦКіМ.
З урочистими промовами, слушними думками про велич Т.Г.Шевченка, значення його творчості для виховання молодого покоління в дусі патріотизму, глибокої любові до України виступили перший заступник міністра культури України Ігор Ліховий, голова облдержадміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Микола Звєрєв, голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський, інші літератори, митці, громадські діячі.
А завершилось святкове дійство в театрі грандіозною літературно-музичною композицією за участю кращих художніх колективів Чернігова.
Але на цьому програма свята «В сім’ї вольній, новій” не вичерпана. В наступні дні вшанування пам’яті Тараса Шевченка з нагоди 154-ої річниці його перепоховання відбулося в інших населених пунктах Чернігівщини, в яких бував Кобзар, зокрема в Ніжині, Качанівці, Седневі.

Василь Щербонос
фото Леоніда Віленського



















Категорія: Міжнародні заходи | Переглядів: 763 | Додав: Irina | Теги: Міжнародне Шевченківське літературн, новій» | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.