Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2015 » Травень » 22 » Святому Іоану Павлу ІІ присвячується
Святому Іоану Павлу ІІ присвячується
15:52
Днями Ніжин відвідала почесна делегація у складі: Генерального консула Республіки Польща у Києві Рафала Вольські, єпископа Яцика Пиля, головного редактора єдиної в Україні польськомовної газети «Дзєннік кійовскі» пана Станіслава Пантелюка та кореспондента цього видання пані Анжеліки Плаксіної.
Хлібом-сіллю, як споконвіку годиться в Україні, дорогих гостей зустрічали: організатор заходу, голова Спілки поляків у Ніжині «Астер» Фелікса Белінська, міський голова Анатолій Лінник, голова районної ради Олег Бузун, священик польського костелу отець Юрій, вчитель польської мови Луцина Ейма.
Нагодою для приїзду в Ніжин став фестиваль духовної музики, присвячений 95-й річниці з дня народження Святого Іоана Павла ІІ.
Анатолій Лінник привітав представників делегації й одразу ж зазначив, що постать Іоана Павла ІІ знакова для обох народів, адже одна з родинних гілок Святого починалася саме з України. Пізніше вже Польща подарувала світу одного з найулюбленіших паствою Папу.
Генеральний консул Республіки Польща у Києві Рафала Вольські, який вже неодноразово бував у нашому древньому місті над Остром, сказав, що Ніжин – це те місце, куди він радо повертається знову і знову. Тут особлива атмосфера доброзичливості, привітності, щирості. Він давно переконався, що польській громаді тут живеться комфортно. А історія міста свідчить, що поляки не просто знайшли для себе нову батьківщину, а ще й були свідомими її громадянами, докладали чимало зусиль для розвитку і розквіту Ніжина.
Сьогодення підтверджує, що наші народи можуть бути союзниками на міжнародній політичній арені, розвивати ділові і культурні стосунки. Фестиваль духовної музики – цьому підтвердження.
Анатолій Лінник у відповідь додав, що Україна – гостинна країна, неагресивна й миролюбна, а Ніжин – яскравий приклад того, як на невеликій території дружно живуть представники багатьох національностей і народностей. І нехай вони за етнічним походженням не українці, але такими стали, живучи в Україні, зокрема в Ніжині. Ще одним прикладом дружелюбності, толерантності та вміння жити в мирі є Ніжинський молитовний майдан. Починався він на центральній площі у часи революційних подій. Представники всіх конфесій разом зі своєю паствою і небайдужими людьми молилися за державу. І якою мовою не звучали б молитви, всі вони спрямовувалися до Всевишнього лише з одним проханням – миру і спокою країні!
Голова районної ради Олег Бузун від імені Ніжинського району привітав почесних гостей.
- Сьогодні наша країна має багато викликів, в тому числі – внутрішніх. Один з них, який зараз на часі, - децентралізація влади, реформа місцевого самоврядування. Проект реформи Безсмертного розглядався ще десять років тому, але змін так і не відбулося. Ми втратили час і зараз повинні надолужувати втрачене, а польський досвід нам може допомогти в цьому, - висловив наболіле очільник місцевих рад району.
Ваша підтримка на міжнародному рівні, ваша допомога – неоціненні, й ми готові до співпраці, - підкреслив Олег Віталійович.
Його Святість Єпископ Яцик Пиль зауважив, що з великою радістю відгукнувся на запрошення Фелікси Белінської приїхати в Ніжин. Адже раніше він служив у Ніжинському костелі Петра й Павла. Священик з теплотою і вдячністю згадував свою паству й громаду Ніжина, а також будівництво храму. Ведучи мову про Іоана Павла ІІ, єпископ цитував його слова про єдність різноманітностей - Святий наставляв не боятися, об’єднуватися, поважати й слухати один одного, переймати краще. Тільки церква і віра здатні об’єднати людей навколо найважливіших людських цінностей, - переконаний Яцик Пиль.
Постійний гість Ніжина, редактор польськомовної газети «Дзєннік кійовскі» пан Станіслав Пантелюк зауважив, що, знаючи багато років Феліксу Белінську, вкотре переконується у її надзвичайному вмінні знаходити спільну мову і з представниками влади, і з простими людьми. Саме завдяки цьому таланту Феліксі Феліксівні вдається щороку організовувати в Ніжині культурно-мистецькі заходи високого рівня. А Ніжинська польська громада – чи не найактивніша на теренах України, - підтримала Станіслава Анжеліка Плаксіна.
Фелікса Белінська подякувала високим гостям за візит, владі за підтримку польської громади в Ніжині та допомогу у вирішенні питань, що стосуються її життєдіяльності.
- Починаючи з ХУІІ століття, коли Ніжину надали Магдебурзьке право, поняття поляки і Ніжин – невід’ємні. Минали століття, а польська громада впевнено й активно долучалася до життя міста. Науковці, медики, працівники театру, вчителі – список відомих вихідців із Польщі, які вклали величезний внесок у розбудову древнього міста, вміщує не одне ім’я. Я пишаюся своєю нацією, - наголосила Фелікса Белінська, яка упродовж шістнадцяти років опікується поляками в Ніжині. Презентуючи фестиваль, вона вже вела мову про наступну презентацію - збірки «Поляки Ніжина», яка наразі готується до друку.
- Цю зустріч можна трактувати як виконання заповіту Іоана Павла ІІ, який закликав зустрічатися, єднатися, шукати й бачити не лише спільного ворога, а й спільно знаходити шляхи вирішення будь-яких конфліктів, - узагальнив розмову отець Юрій Бугаєнко. - А духовна складова стосунків між народами й людьми лише допоможе в цьому.
Після офіційної зустрічі гості й приймаюча сторона відвідали польський меморіал та поклали квіти до його підніжжя.
Олена НАЙДА,
редактор газети «Ніжинський вісник»
спеціально для ОНМЦКіМ
фото автора


Примітка:
Продовження теми у наступному матеріалі розділу «В єдиному колі». Йтиметься про фестиваль духовної музики








Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 1026 | Додав: Irina | Теги: Спілки поляків м. Ніжині «Астер» | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.