Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2015 » Травень » 26 » Під знаком духовності
Під знаком духовності
17:05
Як ми вже повідомляли, 24 травня у Ніжині відбувся фестиваль духовної музики, організований Спілкою поляків у Ніжині «Астер». За 16 років свого існування Cпілка провела багато цікавих і різноманітних заходів, що популяризують польську культуру, але нинішній видався особливо вдалим. Він засвідчив, що в фестивальній палітрі нашого краю з’явилася ще одна яскрава барва за тематичною ознакою, слушність якої в наші нелегкі часи видається очевидною як для зміцнення моральних устоїв людини, так і віри в Бога.
І оскільки фестиваль його організатори присвятили 95-й річниці з дня народження Святого Іоана Павла ІІ, сценарій був побудований у тісному взаємозв’язку мистецької майстерності колективів художньої самодіяльності і проповідницької діяльності винуватця події.
Слід зазначити, що окрім вдало підібраного репертуару духовних творів, які прозвучали на фестивалі, доволі цікавими були інформаційні прокладки між номерами програми про життя і діяльність Іоана Павла ІІ. В одній із них йдеться про передчуття його матері Емілії Войтило, яка під час пологів попросила акушерку відчинити вікно, і саме під звуки дзвонів з найближчого костьолу народився майбутній Папа Римський. Прогнозування щодо майбутньої кар’єри свого однокашника, виходячи з його успіхів в царині теології, посилюють студенти Краківського Ягеллонського університету написом на дверях кімнати, де він мешкав «Кароль Войтила – майбутній святий».
Інші факти, озвучені ведучими програми фестивалю (кандидат педагогічних наук Ірина Ростовсьа та студентка пані Дана) засвідчують толерантність та доброчинність Іоана Павла ІІ. Ставши Папою Римським, він зламав усі стереотипи у стосунках з представниками інших конфесій та віросповідувань, а також з віруючими та невіруючими; він прийшов не для того, щоб правити, а служити; він прийшов не наказувати, а молитися, керуючись таким постулатом: «Бо збирайте скарби собі на Небі, бо де скарби твої, там і Серце твоє».
Іоана Павла ІІ любили і люблять співвітчизники, де б вони не мешкали – у Польщі чи в інших країнах, бо як сказала в ході фестивалю голова Спілки поляків Ніжина «Астер» Фелікса Белінська, він прославив свою Батьківщину, ставши одним із наймолодших понтифіків в історії церкви і першим Папою слов’янського походження.
Свідченням цієї любові було і включення до програми фестивалю улюбленої релігійної пісні Кароля Войтили «Барка» («Човен»), яка скрізь супроводжувала його - як образ Батьківщини, яку він наспівував навіть під час конклаву (процедури обрання Папи Римського) і яку натхненно виконав дитячий ансамбль польської пісні «Гвяздечка» під керівництвом Катерини Ровенчин.
Щось символічно-сонячне у цьому зв’язку бачиться і в назвах художніх колективів («Світич», «Сяйво») та виконуваних творів («Єдинородний Сину», «Богородице Діво», «Молитва до Діви Марії», «Вірую» тощо).
Напевне за це їм і Бог помагає. Приміром, молодіжний хор «Світич», здобув визнання не тільки в Україні, а і в багатьох інших країнах. І ось нещодавно цього вже неодноразового лауреата Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів знову запросили в польське місто Познань на престижний фестиваль. Продемонстрована нині «Світочем» майстерність дає підстави сподіватися на черговий успіх.
А вінцем свята духовної музики став виступ зведеного оркестру народних інструментів Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та Ніжинського училища культури і мистецтв імені Марії Заньковецької під орудою заслуженого артиста України, лауреата міжнародних конкурсів Миколи Шумського. Чотири, виконані ним твори («Мазурка» Генріка Венявського, «Угорський танок № 5» Йоганесса Брамса, «Ватра» Володимира Матвійчука, «Марш Радецького» Йоганна Штрауса) буквально сколихнула весь актовий зал педуніверситету, де проходив фестиваль, а Фелікса Белінська висловила впевненість, що подібного цьому оркестру немає в Україні. Бурхливі оплески учасників фестивалю засвідчили солідарність з її думкою.

Василь ЩЕРБОНОС,
провідний редактор ОНМЦКіМ























Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 891 | Додав: Irina | Теги: спілка поляків Астер м. Ніжин | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.