Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2016 » Жовтень » 17 » На Покрову в Шестовиці
На Покрову в Шестовиці
10:24
В цю погожу та благословенну днину на свято Покрови в Шестовиці святкували День села. З самого ранку біля Будинку культури грала музика, варився куліш, пекли млинці та збиратися люди. А народні умільці та господині села, зробили ошатно прикрашену виставку різними витворами декоративно-ужиткового мистецтва та представили свої кулінарні фантазії.
Шестовиця була заснована на зламі ІХ-Х ст. майже 1100 років тому. І по одній із версій назва села Шестовиця у перекладі з давньолитовської мови означає підвищення над болотистою місцевістю. Село зростило та пустило в світи цілу плеяду видатних людей, котрі прославили Шестовицю далеко за її межами. Це такі імена, як:
- Морачевський Пилип Семенович (1806 - 1879) - уродженець Шестовиці, поет, письменник, перекладач, драматург. Першим перекладач Святого Письма;
- Кругол Павло Кирилович (1924 - 2004) - учасник Великої Вітчизняної війни нагороджений орденами Слави III ст. та Вітчизняної війни І ст., трьома медалями "За відвагу'", медаллю "За бойові заслуги";
- Крутик Михайло Іванович (1926 р. н.) – очолював колгосп «Ленініський шлях», нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора, вніс значний вклад у розбудову села, в 1991 р. провів газ в Шестовицю;
- Данилевський Іван Андрійович - уродженець Шестовиці, профессор медицини, працював у Києві лікарем-окулістом ;
- Дрижик Микола Іванович (1936 - 1989) - уродженець Шестовиці, генерал-майор, нагороджений Почесною Грамотою Президії Верховної Ради СРСР;
- Лавріненко Іван Михайлович (1945 р. н.) - уродженець Шестовиці, доктор історичних наук, профессор, член Міжнародної педагогічної академії;
- Селівон Микола Федосійович (1946) - уродженець Шестовиці, працював головою Конституційного Суду України, Заслужений юрист України;
- Дрижак Іван Олексійович (1947 р. н.) - уродженець Шестовиці, очолював Чернігівський загін ліквідаторів на Чорнобильській АЕС, полковник, Заслужений працівник МВС України.
Святкування Дня села розпочалося з урочистої частини відкриття інформаційного стенду «Відомі земляки». Відкрив вищевказаний стенд перший заступник голови Чернігівської районної адміністрації Курданов Андрій Леонідович. В своїй промові він зазначив досягнення відомих особистостей минулих років і сьогодення, згадав і односельчан героїв Вітчизняної війни, що воювали у різних родах військ, поздоровив учасників АТО з Днем Захисників України та презентував Шестовицькій бібліотеці…..
Далі святкування перемістилося в Будинок культури, адже на справжніх урочистостях має бути гарна українська пісня та запальні народні музики. Концертна програма була наповнена різними пісенними жанрами та музичними номерами.
Шестовицький фольклорний колектив «Горлиця» під керівництвом Ольги Коцур, доречі в цьому році вони отримали І премію на Обласному фольклорному фестивалі ім.. Василя Полевика, презентував місцеві пісні записані від Ткаченко Уляни Павлівни та Куліш Надії Василівни, а також фольклорні твори Чернігівського регіону. Слід сказати, що саме ці відомі і поважні жительки села є носіями первинного фольклору, що слугує справжньою фольклорною спадщиною Чернігівщини.
Пісенною родзинкою програми, гарною манерою виконання фольклорних пісень порадували глядачів виконавиці фольклорного тріо «Калита» м. Чернігів у складі Ольги Коцур, Оксани Пронченко та Ірини Лагойко, котрі теж своєю творчістю пропагують гарну, якісну автентично-фольклорну пісенність нашої області та представляють наш край на різних фестивалях України та закордону.
Наступним блоком концертної програми були виступи наших гостей свята жіночого аматорського вокального колективу «Любисток» та троїстих музик «Дуда з дуба» відділу культури і туризму Вертіївської сільської ради.


Дівчата полонили глядацьку залу своєю творчістю, різнохарактерними творами, гарною сценічною манерою та чималим творчим доробком українських естрадних пісень.
Також гарно сприйняли глядачі і гурт троїстих музик «Дуда з дуба», які виконали цікаві, запальні, яскраві українські мелодії, показавши відмінну техніку гри на народних інструментах.
Підсумував свято сільський голова Шестовиці Медведєв Сергій Володимирович, подякувавши всім гостям свята, творчим колективам, всім тим хто долучився до організації та проведення Дня села, а також вручив почесні грамоти односельчанам.
Отож свято відбулося і хочеться від себе додати, що в наш не простий час тільки гарна творчість, насолода від якісної української пісні підтримує і лікує наші душі.

Інформацію та фото підготував
Володимир Макеєв


















Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 869 | Додав: lena | Теги: день села, Шестовиця | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.