Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2017 » Березень » 15 » Відзначили День добровольця
Відзначили День добровольця
12:44
Це свято ще не увійшло до українського календаря, але фактично воно існує вже два місяці: постанова Верховної Ради України про його встановлення була прийнята 17 січня 2017 року. Дата щорічного відзначення нового свята випала згідно з цією постановою на 14 березня.
Саме цього дня нинішнього року представники добровольчих батальйонів Чернігівщини разом з своїми побратимами з інших областей України (Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Сумська, Миколаївська. Кропивницька) та учасниками Революції Гідності, антитерористичної операції на сході України та родинами загиблих широкомасштабним заходом вписали перші рядки в літопис по відзначенню нового свята.
А про його предтечу ведучий заходу – Заслужений артист України Олексій Биш урочисто-піднесеним голосом повідомляє: «14 березня 2014 року більше п’яти сотень бійців самооборони Майдану прибули на полігон в Нові Петрівці Київської області. Так розпочався бойовий шлях першого добровольчого батальйону. Пишаємось тим, що серед перших бійців цього батальйону був доброволець з Чернігова, учасник Революції Гідності, ветеран АТО, старший солдат Ігор Сергусь. Сьогодні він теж присутній на нашому заході».
В подальших ремарках ведучого називались імена багатьох інших земляків, які після оголошення Радою національної безпеки та оборони України про проведення антитерористичної операції на території Донецької і Луганської областей, пішли добровольцями на захист України.
Власне, в контексті добровольчого руху в Україні і зокрема на Чернігівщині були значно глибші екскурси. Згадувались події, пов’язані з початком Української революції (у квітні 1917 року було утворено добровольчий український полк) та подальшої боротьби за вільну Україну (понад 100 уродженців Чернігівщини були вояками ОУН-УПА, що є другим найбільшим за кількістю представництвом бійців з Наддніпрянської України).
В рамках урочистої частини заходу та культурно-мистецької програми, що відбулася затим у кіно-культурному центрі з національно-патріотичного виховання, крім фактів загального характеру озвучувались також імена особистостей, які залишили помітний слід в історії добровольчого руху. Це, зокрема, хорунжий Української галицької армії Олесь Бабій, який написав пісню «Зродились ми», яка затим стала гімном вояків ОУН-УПА. Її разом з донькою натхненно виконала активна громадська діячка, волонтерка Алла Архіпенко при дружній підтримці учасників зібрання. А матір загиблого героя Олена Белеванцева зворушливо прочитала власний вірш «Добровольці».
У другій частині заходу, що проходила в блакитному залі кіно-культурному, його провідною складовою було нагородження почесними відзнаками добровольців сьогоднішнього дня. Нагороди вручали голова облдержадміністрації Валерій Куліч, міський голова Владислав Атрошенко, уповноважені представники добровольчих батальйонів, громадських та релігійних організацій.
В рамках заходу відбулося також покладання квітів до стели пам’яті загиблих героїв АТО, відправлення заупокійної літії за загиблими, проведення флеш-мобу (встановлення лампадок у формі Малого Герба України), тематична фотовиставка «Чверть століття боротьби». І, звичайно ж, відбулися нові знайомства. Словом, перше відзначення нового свята запам’ятається його учасникам надовго.
Василь Щербонос
Фото Миколи Дульцева та
Леоніда Віленського






















Категорія: Всеукраїнські заходи | Переглядів: 608 | Додав: lena | Теги: День добровольця | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.