Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2020 » Квітень » 8 » Зі святом, волелюбний народе!
Зі святом, волелюбний народе!
10:10
8 квітня весь світ відзначає Міжнародний день ромів.
Колектив Чернігівського обласного центру народної творчості вітає ромську громаду Черні-гівщини зі святом національної гідності. В першу чергу, бажаємо всій ромській спільноті миру і перемоги над бідою, яка неочікувано заполонила весь світ – пандемією коронавірусу. Міцного здоров’я всім, доброї долі, прогресу в соціальній сфері, освіті, процвітання!
За традицією, 8 квітня роми усього світу відмічають, також, День пам’яті жертв фашизму, вшановують невинно розстріляних в різних країнах під час війни та вбитих в концтаборах ромів. На превеликий жаль, ми не зможемо сьогодні, як щороку, зустрітися всі разом в мікрорайоні Аст-ра, де встановлено пам’ятний знак 5-тисячам ромів, знищеним у роки Другої світової війни і від-дати честь їх пам’яті, не зможемо насолодитись вашим неперевершеним різножанровим мистецт-вом, як в попередні роки, але ми можемо поринути в історію виникнення цього свята і згадати чудові традиції його святкування.
8 квітня об’єднує три дати. Адже в 1990 році в Польщі IV Всесвітній конгрес ромів, на якому був встановлений і затверджений Міжнародний день ромів, зібрався не випадково. Це свято було приурочене до дня проведення I-го Всесвітнього конгресу ромів у Лондоні 1971 року, а ще до дня ромського свята у Трансільванії – « дня коней». Саме, 8 квітня їх виводили зі стаєнь, прикрашали вінками, покривали спини строкатими, різнобарвними тканинами.
Дуже красива, але сумна традиція здійснюється ромами в цей день. Представники спільноти у певний час запалюють на вулицях свічки, як символ єдності нації та пускають на воду річок вінки, що символізують нелегку долю красивого, вільного і талановитого народу, який, на жаль, не має історичної Батьківщини.
Мета свята, в першу чергу, самоідентифікація ромської етнічної групи, як єдиного народу, привернення уваги до подолання дискримінації, утисків та відчуження ромів, до вивчення, попу-ляризації та подальшого розвитку самобутньої культури.
Ніхто не береться стверджувати скільки ромів проживає в Україні. За даними перепису насе-лення 2001 року більше 4,8 тисяч осіб, а ромські неурядові організації називають кількість від 150 до 400 тисяч.
Нині на допомогу державі в покращенні соціально-економічного становища, життя багато чисельного ромського народу приходять громадські організації ромів. В нашій області їх створено шість.
І з приводу свята, користуючись нагодою, ми дякуємо всім головам ромських громадських організацій за привернення уваги владних структур до проблем нації та за спільну роботу по по-шуку шляхів їх вирішення.
Величезна подяка керівникам:
Громадської організації «Романо дром» Марині Казанській,
Чернігівської міської громадської організації «Романи дума» Олександку Дроменку,
Громадської організації «Чернігівське міське національно-культурне товариство циган «Неве рома» Марії Івановій,
Громадської організації «Бахтало дром» Михайлу Білявському,
Громадської організації «Асоціація ромів «Зор» Марині Бублик і звичайно ж,
голові Чернігівської громадської організації циган «Черген» - циганському барону Петру Главацькому, який очолює не тільки всі об’єднані спільноти області, а й вирішує питання ромів з усієї Чернігівщини. Адже, в ієрархії ромів, барон – людина авторитетна і його слово – закон. Не-дарма, в перекладі з ромської «баро» - це великий.
Ще раз, зі святом вас, великий, волелюбний народе!!!
БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ! СВЯТКУЙТЕ ДОМА!









Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 435 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.