Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2020 » Травень » 14 » ЧИМ ФАРБУВАТИ ЯЙЦЯ НА ВЕЛИКДЕНЬ?
ЧИМ ФАРБУВАТИ ЯЙЦЯ НА ВЕЛИКДЕНЬ?
11:13


Щовесни ми очікуємо найбільшого свята — Світлого Воскресіння Господнього.
Друзі, Обласний центр народної творчості пропонує вам навчитися створювати особливо гарні та неповторні крашанки і писанки до Великодня. Спробуйте пофарбувати їх свіжими рослинами.
Відкриваймо світ природних барвників разом!

Раніше яйця традиційно фарбували цибулевим лушпинням, отримуючи насичені відтінки від темно-коричневого до рудувато-цегляного. Сучасні харчові барвники, звичайно, розширили палітру, але їм досі є і натуральна альтернатива: капуста, буряк, цибуля або чай.

Яйця в цибулинні фарбуються гарячим способом. Спочатку готується розчин: лушпиння заливається водою і вариться, поки вода не забарвиться в насичений колір. Потім в цьому розчині відварюються яйця. Але для отримання більш глибокого кольору яйця після фарбування можна залишити в розчині на декілька годин.

Як пофарбувати писанки і крашанки відваром кропиви?
Щоб приготувати відвар із кропиви, спочатку потрібно нарізати оберемок молодої кропиви, залити стебла холодною водою на кілька годин і так залишити. Віджимати рослину від води слід у рукавичках.

Як готується сам відвар?
До металевої високої посудини кладемо листя кропиви і наливаємо близько 230 мл води, варимо на повільному вогні протягом 15 хвилин.

Готовий відвар треба процідити крізь сито чи марлю в півлітрову банку, додати дрібку алюмокалієвих квасців і добре перемішати. Як тільки відвар дещо охолоне, можна починати фарбування. Кропива пофарбує писанку (чи крашанку) в ніжний зелений відтінок. Тривалість фарбування — від півгодини і довше. Для кращого результату можна залишити яйце у барвнику на всю ніч.

Перед фарбуванням яйце обов'язково треба скупати в оцті протягом 3-4 секунд. Так ліпше візьметься барва.
Чистотіл, деревій, березові сережки подарують писанці (крашанці та крапанці) ніжно-жовту барву. Зваріть міцний відвар із чистотілу. Дайте настоятися ніч, а потім помістіть у нього варені яйця на три години.
Після фарбування крашанок для додання блиску потрібно протерти їх олією.
Гарних і кольорових свят!

Про природні барвники презентувала майстер-клас провідний методист Обласного центру народної творчості Маріанна Ваценко.


Категорія: Навчання | Переглядів: 338 | Додав: Майшев | Теги: Майстер-клас | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.