Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2021 » Травень » 19 » Відбулась конференція на платформі ZOOM
Відбулась конференція на платформі ZOOM
13:39
Обласний центр народної творчості запрошує до участі в проєкті виготовлення майстрами народних ремесел та художніх промислів великого 200 метрового рушника шириною 220 см за допомогою вибійки «Чернігівщини дерево-життя – могутній України оберіг».

19 травня на базі Обласного центру народної творчості ЧОР відбулась online конференція серед учасників проєкту «Чернігівщини дерево-життя – могутній України оберіг» на платформі ZOOM.

Серед доповідачів були:
- директор КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР – Солонець Юлія Юріївна;
- науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В.Тарновського – Глухенька Оксана Вікторівна;
- вчитель методист української мови та літератури Куковицького ЗЗСО, лауреат Обласної премії ім. В.Полевика, заслужений вчитель України – Сидоренко Ольга Іванівна;
- керівник студії художньої обробки шкіри - Войстрикова Наталія Миколаївна.

Мета проекту – об’єднання представників зі всієї Чернігівщини єдиним рушником, надання майстер-класу з вибійки та залучення у створенні цього виробу широкого кола людей.
Проєкт відноситься до низки заходів присвячених відзначенню 30-річчя Незалежності України та має бути презентований 28 червня до Дня Конституції України. Розгортання рушника буде на пішохідному мосту в м.Чернігові, який сполучає лівий і правий берег Десни, що символічно об’єднує Чернігівщину.
Історична довідка. Техніка виготовлення вибійки (тканини з нанесеним візерунком) - була винайдена, можливо, у перших століттях нашої ери. Для цього використовували дерев'яну дошку, на гладкій поверхні якої вирізьблювали декоративні візерунки. Дерев'яну форму вкривають рідкою фарбою і притискають до тканини - на тканині залишається відбиток візерунків.
В Україні на початку XX століття у селі Левинки (Чернігівська обл.) під час розкопок археологи знайшли зразки вибійчаних тканин X - XI століття. У цілому ж широке розповсюдження технології виготовлення вибійки датується XII - XIII століттям.
Рушник в Україні посідає особливе місце. Це символ України, відбиття культурної пам’яті народу. В їх малюнках збереглися прадавні магічні знаки, образи «дерева життя», символіка червоного кольору. Рушник - у свідомості українського народу наділявся широким спектром знакових властивостей і саме тому він являє собою значне непересічне явище духовної культури, будучи етнічним культурним символом України.


Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 231 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.