Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2021 » Травень » 20 » Обласний центр народної творчості вітає з Днем вишиванки!
Обласний центр народної творчості вітає з Днем вишиванки!
13:10
«Вишиванка – символ Батьківщини;
Вишиванка – дзеркало душі»


Всесвітній день вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня. В 2021 році День вишиванки припадає на 20 травня.
Вишивка – це один із найдавніших та найпоширеніших видів народної творчості. Прагнення прикрасити свій одяг, свій дім завжди було властиве людині. За допомогою вишивки звичайний шматок домотканого полотна перетворювався у витвір мистецтва.
У вишиванці, як і в народній пісні, майстрині передавали свої заповітні мрії про прийдешнє, про споконвічне прагнення до прекрасного. В узорах вишивки вони розповідали про свої думки, почуття та сподівання. Тому є вишивки сумні та мрійливі, є радісні та веселі, у яких барви та узори бринять, як жартівлива співаночка.
«Червоне – любов, а чорне – то журба», - ці слова з української пісні найкраще відображають глибину людських почуттів, переданих на тканині. В орнаментах вишивок ніколи не буває жодної зайвої лінії, кожна рисочка має певне значення. Народний орнамент – співуча мелодія, призначена не лише для очей, а й для розуму й почуттів. Недаремно в давнину вишивка в одязі мала оберегове значення.
З часом на різних українських територіях вишивки зазнавали чималих змін у мотивах і барвах, однак при цьому не втратили оригінального власне українського стилю, тому їх не важко розпізнати серед вишивок інших народів. Вишивані рушники, сорочки, одяг, різноманітні речі як повсякденного вжитку, так і святкового, предмети релігійного культу, — майже всього торкнулися руки вишивальниці. У такий начебто нехитрий спосіб творилась краса і затишок в оселі: тіло оберігалось від "злого ока‖ вишивкою на вбранні, господарство було захищеним вишитими речами з орнаментами, насиченими глибоким символічним змістом. Наші пращури вважали, що сорочка також має чарівну силу, захищає від ворогів, тобто сорочка також була оберегом. А тому з нею пов’язані повір’я, про неї народ складав приповідки.
Про вишиванку можна говорити багато. Зараз у нас відроджується традиція одягати на свято вишивану сорочку, і не лише на свято. І це не мода, адже мода змінюється. А вишивана сорочка була, є і буде оберегом для кожного з вас, адже в ній – тепло рук рідної вам людини, в її орнаменті не просто хрестики, а символи, що оберігають вас, в ній – сила, тепло, життя.
З метою популяризації традицій Чернігівщини, розширення уявлення про вишиванку, як вид мистецтва, про її значення у житті людей; почуття національної гордості; розвитку естетичного смаку та творчого мислення, Михайло-Коцюбинська селищна рада видала буклет: «Диво родинної вишиванки».
Ми повинні пам’ятати, що народна вишивка - це мистецтво, яке постійно розвивається. Це величезне багатство, створене протягом віків тисячами талановитих народних майстринь. Наше завдання - не розгубити його, передати це живе іскристе диво наступним поколінням.














Категорія: Різне | Переглядів: 309 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.