Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2021 » Травень » 21 » Українські скрині
Українські скрині
14:40
- Дай мені, мамо, скриню
й на скриню і доленьку щасливу…


Скриня – вид дерев’яних меблів, виконаний із дощок столярним способом. Призначалася для зберігання святкового одягу (вишитих і тканих сорочок, плахт, спідниць, керсеток, хусток, кольорових стрічок), рушників, полотна, прикрас, грошей тощо. Була незамінним атрибутом сільського весілля у XIX – першій половині XX століття. До неї складали придане для нареченої. Готували його завчасно, майже від дня народження дівчинки. Спочатку мати все зберігала у своїй скрині, а з 15-ти дочці купували власну скриню. Дівчина вже й сама готувала своє придане: ткала полотно, вишивала сорочки, рушники. Скриня та її вміст символізували працелюбність нареченої.
Взагалі розписи українських скринь, як і всі інші види народного декоративно-прикладного мистецтва, мають настрій світлий, життєрадісний. Саме таким мистецтвом народ намагався прикрасити своє нелегке життя, втілюючи в ньому своє одвічне прагнення до краси, до щастя.
Найпоширеніші на Чернігівщині скрині були звичайні не декоровані, фарбовані, нефарбовані. Зустрічалися і різьблені чи мальовані. Здебільшого малювали рослинні мотиви.
Матеріалом для малювання слугували натуральні мінеральні та рослинні фарби: вохра жовтуватого або червоного кольору, червець, що надавав червоний колір, синьо-зелена прозелень, блакитний голубець, сурик червоно-оранжевий або червоно-коричневий, жовч жовто-зелена. Фарбники розчинялися в яєчному жовтку, і отримувалася якісна фарба – темпера. З поширенням малювання для здешевлення фарби як розчинник використовувався не тільки жовток, а весь вміст яйця. У XIX столітті використовували білила, крон (жовта фарба), сурик, кіновар, лазур, голландську сажу, зелень. Саме в цих кольорах виконане малювання на деяких скринях колекції Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.
Техніка малювання у XXVIII – XX століттях була досить простою: червоною фарбою малювалася сфера, по сирому малюнку білою фарбою наносили пелюстки. Зелене листя зазвичай малювалося без деталей або таким же чином, як квіти. Окремі деталі виконувалися одним кольором.
Впродовж віків скриня відігравала важливу роль в житті і побуті української родини. Займала почесне місце в інтер’єрі житла, була його окрасою, показником добробуту сім’ї.


Інформація взята з каталогу дослідницької роботи Зайченко В.
«Колекції Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського»









Категорія: Різне | Переглядів: 278 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.