Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Лютий » 1 » «Традиція проведення обряду Клечаної неділі в селі Бахмачі» Ніжинський р-н, Бахмацька ОТГ
«Традиція проведення обряду Клечаної неділі в селі Бахмачі» Ніжинський р-н, Бахмацька ОТГ
11:23
Про популяризацію елементів НКС у селі Бахмачі Ніжинського району дбає керівниця народного аматорського фольклорно-обрядового ансамблю «Криниці» Антоніна Цибань, 1946 року народження, зі слів якої були записані фрагменти весільного дійства «На калачі» і традицій проведення обряду «Клечана неділя – Зелена неділя» в селі, що у 2019 та 2020 роках увійшли до Обласного переліку нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини.
Елементи цих обрядів і нині використовуються при проведенні святкових дійств.
На Зелену неділю (народна назва свята Трійці) люди рубають клечання з клена, іноді примовляючи до дерева, щоб його віточки обернулися добром для дому. Потім кленовим гіллям прикрашають оселі. Хлопці встановлюють гойдалки, дівчата плетуть віночки, всі гуртом співають народних пісень, грають в ігри «Викликати милу» та «Сорока», які й нині популярні в Бахмачі. Грати в них молодь навчили учасники ансамблю «Криниці». Напевно, від слова «гра» походить іще одна народна назва свята – Гряна неділя.
Всі, хто долучається до святкування, неодмінно мають бути вбрані в український одяг.

Сучасні варіанти свята Трійці відродили клубні працівники в селі Зеленівка. Тут святкування відбувається на галявині. Дерево – берізка – прикрашене стрічками, квітами й віночками. Поряд – виставка українських рушників та вишиванок. Звучить церковний передзвін. У цьому селі пам’ятають і шанують старовинні пісні «Зав’ю вінки на всі святки», «На Гряній неділі».
З давніх-давен молитвами та ритуалами учасники святкового дійства прагли забезпечити собі щедрий урожай. Піднімаючи руки до сонця, промовляли: «Святі наші діди, духи лісів, вод і полів, зустрічаємо вас, вітаємо з літом. Зорі красні, місяцю ясний, вітре буйний, дощу рясний, шануємо вас і запрошуємо на свято».

Здавна в Україні на Зелені свята хлопці та дівчата вміли гарно святкувати: на Заході водили Куста, на Полтавщині – Тополю, а в селі Піски на Чернігівщині на Трійцю виводять свою Вербу. Це молода дівчина, яку наряджають вітами дерев, квітами й підперезують червоним поясом.
З давніх-давен учасники святкування, тримаючи в руках клечання, віти дерев, віночки з трави, водили хороводи навколо Верби з такими словами:
Ось там, де розлога Верба,
Поросла да травиченька густа.
Коло дуба да зелена діброва,
Наша пані нехай буде здорова.
Був іще й такий звичай. Наприкінці святкування хлопчики, розбираючи з Верби всі прикраси, примовляли: «З Верби май знімаю, по дорозі розкидаю! Від грози, від бурі, від грому – на добро старому й малому!».
Жодне святкування не обходиться без хороводів, «Русалок» та русальчиних пісень («Сиділа русалка», «На Гряній, на Гряній неділі» та інші).
Також у Пісках відроджено пісні «Ой Троїця – зелен свято», «Зав’ю вінки на всі святки», «Наше клечання з листу липи» (бо для прикрашання осель використовували не лише кленове, а й липове гілля).
Пісні та елементи проведення свята на Трійцю подібні до обрядодійства на Купальські свята. Це і прибирання дерева, і вихід русалок, і плетіння вінків, і виконання хороводних пісень, і народні ігри.







Переглядів: 40 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Лютий 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.