Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Лютий » 23 » Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
12:36
У проєкті «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» представляємо народний аматорський хор Вихвостівської філії КЗ «Тупичівський сільський будинок культури» Тупичівської сільської ради.
Цей колектив був створений у 1965 році за підтримки голови колгоспу ім. Коцюбинського Михайла Кулика. Поряд з Михайлом Прокоповичем у хорі співали вчителі, працівники правління й колгоспники. Першим керівником колективу став Василь Полевик.
У 1968 році хору було присвоєно почесне звання «народний аматорський».
У грудні 1975 року народний аматорський хор Вихвостівського сільського будинку культури виступив на Київській кіностудії у передачі «Театр і життя». Цей потужний колектив щороку брав участь у різних фестивалях, його добре знають на Городнянщині та в Чернігові, а також за межами області.
У різні роки хором керували Анатолій Лось, Наталія Полевик, Володимир Морський, Катерина Вендт, Василь Чеканов. З 1992 року і донині колективом керує випускниця Чернігівського музичного училища ім. Л. Ревуцького Віра Зеленова, яка й сама співає в хорі з 1968 року.
Сьогодні хоровий колектив складається з людей різних професій та вікових категорій, але всіх їх об’єднує любов до пісні.
З кожним роком усе важче підтримувати хор у дії. Постійний склад колективу тримається в межах 21–25 осіб. Це, звичайно, мало, але головне – не кількість, а якість. Усе це люди, які живуть піснею. Складніша ситуація з чоловічою групою хору – в ній наразі лише 5 осіб.
Однак, попри всі труднощі, колектив живе! З учасників хору створено так звані малі форми – це дуети, тріо, солісти й ансамбль української пісні «Бережани». Керівниця постійно працює з ансамблем, зокрема над строєм, постановкою голосу, диханням та сценічною майстерністю. Також пані Віра приділяє велику увагу артистичності учасників хору.
У репертуарі колективу – українські народні пісні, пісні українських та місцевих композиторів. Допомогу в доборі репертуару надає обласний центр народної творчості.
Хор Вихвостівського СБК – постійний учасник фестивалів та концертних програм:
2017 рік – фольклорний фестиваль ім. В. Полевика (Сновськ). У серпні цього ж року ансамбль «Бережани» брав участь у ХІІ Міжнародному фольклорному фестивалі «Поліське коло» (Чернігів);
2018 рік, травень – диплом ІІ ступеня на фольклорному фестивалі ім. В. Полевика (Сновськ); вересень – фестиваль музики і пісні ім. Григорія Верьовки (Березна);
2019 рік, травень – участь у першому відкритому фестивалі-конкурсі хореографічного та вокально-хорового мистецтва «Лісова пісня» в селі Гаївка Шацького району Волинської області, де отримали диплом та Гран-прі в номінації «Вокально-хорове мистецтво»;
2019 рік, червень – фольклорний фестиваль ім. В. Полевика (Сновськ), отримали диплом І ступеня й подарунок;
2020 рік – у зв’язку з карантинними обмеженнями колектив виступав на території Тупичівської сільської територіальної громади;
2021 рік – хор виступав на території Тупичівської ТГ онлайн, брав участь у фольклорному фестивалі ім. В. Полевика (Сновськ);
2022 рік – обласний фольклорний фестиваль ім. В. Полевика (онлайн);
2023 рік – Всеукраїнський багатожанровий двотуровий конкурс «Ліга талантів» (онлайн);
- виїзний концерт у Чернігові на алеї Героїв у межах проєкту «День громади в Чернігові»;
- концертна програма «Шануймо жінку-матір» до Дня матері;
- екскурсія-гостини «Стежками рідного краю» до 40-річного ювілею музею ім. М. М. Коцюбинського (створений у Вихвостові 1983 року стараннями місцевого ентузіаста Миколи Таратина);
- концертна програма «Україна – ти моя родина» до Дня Конституції;
- протягом року – музичні вітання онлайн до визначних дат.

А тепер, за доброю традицією, – розповідь про керівницю хору.

Віра Зеленова народилася 1953 року. В 1974-му закінчила Чернігівське державне музичне училище ім. Л. М. Ревуцького за спеціальністю «Керівник хору, вчитель співів у загальноосвітній школі, викладач сольфеджіо у дитячій школі».
Довгий час працювала художнім керівником у Вихвостівському будинку культури. З 1988 до 2010 року була секретарем сільської ради й за сумісництвом – керівницею Вихвостівського народного хору. У 2008 році вийшла на заслужений відпочинок, але улюбленої роботи не полишила – донині керує Вихвостівським хоровим колективом.
Віра Павлівна – віддана своїй справі, енергійна і творча людина. Постійно працює над репертуаром хору, вдосконалює художню майстерність, залучає до колективу нових людей. Учасники народного хору з повагою ставляться до своєї керівниці та із задоволенням беруть участь у творчій діяльності.
Пані Віра – чудова жінка, справжня українка. Спокійна, стримана, врівноважена, неконфліктна, привітна з людьми. Хороша бабуся, вправна господиня, працьовита, дбайлива. У селі Віру Павлівну поважають, шанують її творчу працю.
Жителі Вихвостова безмежно вдячні Вірі Зеленовій і колективу, яким вона керує, за збереження та примноження традицій і звичаїв свого села.

Щиро дякуємо за надані матеріали відділу освіти, культури, молоді та спорту Тупичівської сільської ради!









Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 53 | Додав: lena | Теги: Проєкт «Відомі постаті становлення | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Лютий 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.