Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Липень » 26 » Оленівка. Не забудемо! Не пробачимо!
Оленівка. Не забудемо! Не пробачимо!
15:12
Селище Молодіжне Оленівської селищної ради Донецької області. Територія колишньої Волноваської виправної колонії № 120, де утримували українських військовополонених – захисників «Азовсталі»…
Від вибухів, що пролунали тут у ніч з 28 на 29 липня 2022 року, загинуло щонайменше 53 ув’язнених воїнів. Понад 130 було поранено вибуховою хвилею. Загалом, за даними російських окупантів, у бараку було 193 людини.
Попередньо справу кваліфікують за ч. 2 статті 438 ККУ – порушення законів та звичаїв війни. Тобто це – воєнний злочин.
З серпня 2014 року установа перебуває в тимчасовій окупації та не працює. З 24 лютого 2022 року Збройні сили рф створили на її базі фільтраційну тюрму. 211 українських захисників потрапили сюди після падіння заводу «Азовсталь» у Маріуполі, яке відбулося 16 травня 2022 року. Вони склали зброю за наказом вищого військового керівництва. Безпечному виходу з «Азовсталі», що тривав до 20 травня, як нейтральний посередник сприяв «Червоний Хрест».
Більшість наших воїнів було направлено до Оленівки. Вороги вели мову буцімто про підготовку трибуналу, українська влада повідомляла про домовленості з російською стороною, згідно з якими йшлося про повернення наших хлопців додому шляхом обміну. Але не так сталося, як гадалося. Ворогові вірити не можна!
Замість обіцяного обміну на наших хлопців чекали жорстокі катування. А потім сталося те, що сталося…. Росіяни мали на меті звинуватити у скоєному Україну та приховати нелюдські умови утримання військовополонених і тортури над ними.
За словами представника міноборони рф, «по СІЗО було завдано удару з американської системи M142 HIMARS. У репортажі російського інформаційного агентства «РІА Новини» показували навіть якісь уламки нез’ясованого походження.
Натомість «Українська правда» зазначила, що за кілька днів до атаки бійців полку «Азов» перевели саме в ті бараки, які опинилися в епіцентрі вибухів, а самі розвідники зафіксували артилерійські удари в напрямку селища. Інститут вивчення війни у своєму звіті повідомив, що продемонстровані в російських ЗМІ наслідки пожежі не відповідають результатові удару HIMARS.
За даними радіоперехоплень в СБУ, з розмов бойовиків випливає, що окупанти могли влаштувати теракт за допомогою вибухівки, розміщеної всередині в’язниці. Жоден із очевидців не чув характерного свисту, з яким до колонії могла би підлітати ракета, а вибухи відбувалися ніби самі собою.
Наявні у мережі відео засвідчують, що в окремих приміщеннях виправного закладу повністю вціліли вікна. Отже, епіцентр вибуху був усередині знищеної будівлі, а її стіни «погасили» вибухові хвилі та «вберегли» сусідні приміщення.
Є ще одна версія: українські піротехніки проаналізували російське відео з Оленівки та зробили висновок, що картина більше подібна до підриву речовини з високою температурою горіння всередині самої будівлі, ніж на обстріл, і що за характером горіння тіл деякі ув’язнені, ймовірно, були мертвими ще до вибуху.
31 липня 2022 року компанія Maxar оприлюднила супутникові фото колонії за 27 липня (до вибуху) і 30 липня (після). На світлинах видно, що внаслідок вибуху пошкоджена лише одна будівля – та, де перебували українські полонені. Це ще раз підтверджує, що теракт було ретельно сплановано.
1 серпня генпрокурор України Андрій Костін заявив, що приміщення колонії було знищено не ракетами, а термобаричною зброєю. В. о. командира «Азову» майор Микита Надточій одразу після теракту висловив думку, що російські окупанти могли використати реактивні піхотні вогнемети «Шмєль». Вони вмить випалюють кисень, і людина згорає за лічені секунди. В одному з інтерв’ю це підтвердив і голова Служби безпеки України Василь Малюк.
Італійський військовий експерт Томас Тейнер зробив висновок, що «ймовірно, росіяни замкнули двері, вистрілили всередину через вікна термобаричними боєприпасами РПО-А «Джміль» або МРО-А, а потім чекали, поки всі загинуть. Обидві зброї перебувають на озброєнні «ДНР» з 2014 року.
Згідно з коментарями російської сторони, внаслідок вибуху не постраждав жоден працівник колонії, бойовик «ДНР» чи російський військовий із числа тих, що охороняли приміщення. Мало того, біля бараку перебував начальник колонії Сергій Євсюков. З цинічним сміхом він спостерігав, як намагаються врятуватися з полум’я ті, кому вдалося вижити, як вони силкуються винести поранених і тіла загиблих. Цей нелюд упродовж двох чи навіть трьох годин не допускав до поранених медиків – ні українських, які були серед полонених, ні російських, що працювали в колонії…
Вічна пам’ять і вічна слава воїнам, загиблим у «бараку 200»! Наймолодшому з них було лише 19 років, найстаршим – по 62. Серед жертв теракту – двоє чернігівців: Микола Барановський, якому на момент загибелі було 27 років, та Богдан Гришкевич, який навіки залишився 29-літнім.
Трагедія набула розголосу, і 22 серпня 2022 року на офіційному сайті Генсека ООН було повідомлено про створення місії для встановлення фактів трагедії в Оленівці. Однак невдовзі ООН вирішила розформувати цю місію. Як повідомив 5 січня 2023 року речник очільника організації Стефан Дюжаррік, генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш ухвалив таке рішення через неможливість доставити експертів до місця події.
За словами Дюжарріка, причина розформування полягає в тому, що вона «не отримала необхідних гарантій безпеки та доступу». При цьому речник не став відповідати на запитання, яка саме зі сторін не надала необхідних гарантій. Він також додав, що «місія може бути відновлена в майбутньому, але за відсутності прогресу зараз слід дозволити людям, що увійшли до її складу, повернутися до звичайної роботи». Також, за словами речника, «місія буде відновлена, щойно в ООН отримають необхідні гарантії безпеки».
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець 7 січня в телемарафоні «Єдині новини» наголосив на тому, що ООН навіть не засудила росію, яка зробила все, щоб не допустити в окуповану Оленівку місію міжнародної організації з розслідування загибелі українських військових. Омбудсмен зазначив, що від початку ставився скептично щодо можливості роботи цієї місії.
Отже, злочинці досі не покарані. На жаль. Віримо, що правосуддя звершиться зовсім скоро. А ще – віримо в Перемогу!


Категорія: Різне | Переглядів: 61 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Липень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.