Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Серпень » 19 » Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
12:30
У проєкті «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» до вашої уваги – розповідь про заслуженого працівника культури України Василя Скибу.
Василь Петрович народився 1 січня 1943 року в селі Горбове (на той час – Куликівського району). Ще зовсім маленьким Василько дуже полюбляв слухати пісні: колискові, народні, згодом – ліричні. Навчаючись у Горбівській середній школі, він був у центрі всіх подій. Шкільні вечори, концерти у клубі ніколи не проходили без Василя. Це те, до чого лежала його душа.
Після закінчення Ніжинського культурно-освітнього училища Василь Скиба з 1969 року працював методистом у Куликівському районному будинку культури. Саме в цей період заявив про себе самодіяльний хор «Льонок» районного будинку культури , керівником якого став Василь Петрович.
У 1958 році в Горбівському сільському будинку культури було створено хоровий колектив за ініціативи вчительки місцевої школи Олени Чечітко, яка і стала його першим керівником. З 1969 року справу Олени Василівни продовжив Василь Скиба, ставши очільником хору.
У 1970 році Василя Петровича як керівника хорового колективу Горбівського СБК нагородили бронзовою медаллю й дипломом ІІІ ступеня.
За цей час була проведена велика репетиційна та концертна діяльність. У репертуарі хору нараховувалося більше 40 творів. Це українські народні пісні, їх обробки, твори українських композиторів, а також авторські здобутки з творчої скарбнички Василя Скиби.
За високий рівень професійної майстерності й самовіддану працю Василь Скиба в 1980 році був удостоєний високого звання «Заслужений працівник культури України».
Через 10 років плідної роботи, у березні 1981-го, колективу було присвоєно звання «народний аматорський». Остання дата його підтвердження – 2013 рік. А у 2016 році хор Горбівського СБК припинив свою діяльність.
У концертному графіку колективу мали місце творчі поїздки до Києва, Естонії (місто Пилва), Білорусі (місто Гомель).
У 2011 році керівника народного аматорського хору Горбівського СБК Куликівського району, заслуженого працівника культури України Василя Скибу нагороджено Почесною грамотою за багаторічну плідну працю, вагомий внесок у розвиток хорового мистецтва та активну роботу з пропаганди народної пісні.
За високу професійну майстерність і щиру любов до пісні хоровий колектив Горбівського СБК нагороджений численними грамотами й дипломами. Остання нагорода, датована 2013 роком, стала черговим свідченням гідного рівня виконавських можливостей хору.
Василь Петрович усе життя закоханий у народну творчість і красу української пісні. Він завжди мав авторитет у колективі й серед працівників сільського будинку культури.
У 90-х роках Василь Скиба керував іще одним колективом, який мав звання «народний самодіяльний». Це народний аматорський хор «Льонок» Куликівського районного будинку культури.
У 1995 році заслуженого працівника культури, керівника народного самодіяльного хорового колективу «Льонок» Куликівського районного будинку культури Василя Скибу нагороджено Почесною грамотою за особистий внесок у розвиток хорового мистецтва Чернігівщини та з нагоди 25-річчя присвоєння хору «Льонок» почесного звання «Народний самодіяльний».
Цього ж року Почесною грамотою був нагороджений і народний самодіяльний хор «Льонок» за творчі досягнення у пропаганді хорового мистецтва, зразкову виконавську майстерність, активну концертну діяльність, довголітню плідну працю з відродження й популяризації української народної пісні.
Обидва хорові колективи добре відомі не тільки в районі, області, а й за межами України. Біля джерел їх створення стояла одна і та ж сама людина – професіонал, знавець своєї справи Василь Скиба. Він досить довго, більше двох десятиріч, керував обома хоровими колективами, доклав багато сил і старання для розвитку виконавської майстерності хористів.
Нині Василь Петрович на заслуженому відпочинку. Живе в Куликівці. Одружений. Має сина і двох доньок.








Категорія: Різне | Переглядів: 23 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Серпень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.