Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Серпень » 22 » Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
11:38
У проєкті «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» представляємо народний аматорський хоровий колектив «Оберіг» Южненського сільського будинку культури Парафіївської селищної ради.
Для кожного українця Україна починається з малої батьківщини. Серед багатої розкішної природи у мальовничому куточку на Лівобережжі розкинулося невеличке село Южне, яке вражає гостей чистотою та охайністю вулиць і селянських осель, а центр села буяє яскравим полум’ям квітів на клумбах. Тож не дивно, що серед такої краси квітнуть і народні таланти. Южне береже та шанує українські традиції, а особливо любить українську пісню.
Тутешні старожили згадують, що у післявоєнні роки з раннього ранку до пізнього вечора на людей чекала виснажлива робота як удома, так і в колгоспі, але вони знаходили час на те, щоб поспівати пісень. А на початку 50-х років, коли церкву перебудували на клуб, у селі організували хор із хлопців та дівчат, які вміли співати й не боялися сцени. З тих пір художня самодіяльність стала однією з візитівок Южного. Змінювалися художні керівники, голови сільської ради, завідувачі клубу, а пісня линула і лине над селом.
2010 року, після зміни директора, в будинку культури було створено два колективи – «Оберіг» і «Заграва». Жодне свято в селі не проходило без виступу артистів-аматорів.
У 2016 році керівником Южненського сільського будинку культури Парафіївської селищної ради стала НАДІЯ МІЛЮТЕНКО. Робота закипіла. Склад колективу Будинку культури, звісно, змінився, до нього долучилася молодь, творча діяльність пожвавилася, і з двох невеличких колективів утворився прекрасний самодіяльний аматорський хор, який вирішили назвати «Оберіг».
Нині вирує культурне життя села, квітнуть народні таланти. У будинку культури щовечора людно. Директорка БК – людина, закохана в пісню. Та, власне, це й не дивно, бо Надія Борисівна народилась у простій хліборобській сім’ї, де праця і пісня завжди були поруч. Компетентна у своїй роботі, пані Надія має чудовий голос та музичний слух. У неї хороша дикція, відчуття тексту. Тож коли треба, Надія Борисівна – і ведуча на концерті, і виконавиця. Їй добре вдаються сольні пісні під фонограму. Разом із колективом не раз розігрували й гумористичні сценки.
Надія Мілютенко напрочуд артистична, має хороші організаторські здібності й талант керівника. І робота у неї особлива, адже пані Надія очолює аматорський колектив. Тому вона надзвичайно відповідальна, вимоглива до себе й до інших, добросовісна. Коли артисти готуються до проведення якогось свята, Надія Борисівна, можна сказати, живе в будинку культури. Колеги підтримують її і люблять за добре серце та щиру, неспокійну і вразливу душу.
Крім традиційних виступів на свята в Южному та в селах об’єднаної громади колектив виступав у селах і населених пунктах сусідніх районів. Наприклад, побував зі своїми концертами в селищі Дружба, Дмитрівці, Пісках.
Артисти-аматори брали участь у районних та обласних оглядах. Також «Оберіг» запрошували на регіональні, міжнародні та всеукраїнські фестивалі.
Неодноразово спів колективу «Оберіг» линув зі сцени фестивалю «Качанівські музи», який щорічно проходив у Національному історико-культурному заповіднику «Качанівка». Кілька разів южненські аматори брали участь у всеукраїнському фестивалі «Відродження українського села, його духовності і культури» й були дипломантами ІІ ступеня. Тут же, на фестивалі в селі Піски, учасники «Оберегу» пройшли прослуховування у Оксани Пекун та були відібрані на телепрограму «Фольк-music» у 2018 році.
У 2019 році колектив став лауреатом І премії в номінації «Самодіяльні аматорські колективи» Х ювілейного Всеукраїнського фольклорно-етнографічного фестивалю-конкурсу «ЗОЛОТІ КЛЮЧІ» ім. В. Верховинця.
16 жовтня 2019 року хоровий колектив «Оберіг» Южненського будинку культури отримав звання «народний аматорський».
Виступали аматори з Южного і в селі Пирогів у Національному музеї народної архітектури та побуту України, або Музеї просто неба в Пирогові.
Під час повномасштабного вторгнення хоровий колектив «Оберіг» брав участь у Міжнародному онлайн-конкурсі мистецтв «Джерело надій» (2023 рік), де презентували авторську пісню «Неопалима купина» артистки колективу Тетяни Таран.

А тепер до вашої уваги розповідь про концертмейстера народного аматорського хорового колективу «Оберіг» ФЕДОРА МИЦИКА – людину, яка присвятила своє життя музиці та сцені і вкладає душу в улюблену справу. Федір Васильович постійно дбає про свій рідний колектив, радіє за його здобутки й досягнення і сам відіграє в цьому дуже важливу роль. Пан Федір – справжній віртуоз, отже, музичний супровід виступів «Оберегу» – завжди на найвищому рівні.
Народився Федір Мицик на хуторі Мацьків Борзнянського району 22 серпня 1954 року. Отже, цьогоріч Федір Васильович святкує ювілей. Принагідно – щирі вітання з побажаннями козацького здоров’я, мирного неба, заслуженої поваги від людей і неодмінно – творчих успіхів на довгі щасливі літа!
З чого ж почалося захоплення музикою? Як завше – з дитинства. Ще коли син навчався у початковій школі, батьки купили йому гармошку. І хто б міг подумати, каже Федір Васильович, що з нею буде пов’язане все свідоме життя. Цей інструмент так запав у душу, що коли Федір навчався в четвертому класі, то допомагав вожатим проводити шкільні заходи. Потім у сьомому класі батьки купили синові баян. Шкільні роки та студентське життя промайнули з цим інструментом.
У 1971 році Федір Мицик вступив до культурно-освітнього закладу в Ніжині. У 1972-му навчання довелося перервати – юнака призвали до армії. Служба була нелегка: пів року – в смт Десна, а потім 20 місяців – виконання інтернаціонального обов’язку в Республіці Куба. Але й там баян, який Федір узяв із собою з дому, звеселяв непрості армійські будні. Після служби в армії Федір Васильович продовжив навчання в училищі, яке закінчив з відзнакою, що дало йому право на вибір роботи за своїм бажанням. Молодий музикант -баяніст обрав селище Тростянець, де став художнім керівником у будинку культури. Тут почалася культурна діяльність: репетиції, концерти, огляди, агітбригади – робота на ціле життя. Багато виступів, багато нагород. Робота з людьми важка й виснажлива, але коли любиш свою справу, то все по плечу.
З 2018 року Федір Мицик, долаючи кілометри доріг, починає працювати в Южненському сільському будинку культури.
Федір Васильович – людина неординарна. Чудово володіє музичним інструментом і методикою хорового мистецтва, пише слова й музику до пісень. За час його роботи в «Оберегу» колектив значно підвищив рівень виконавської майстерності. Пісні виконуються під фонограму, під баян і без музичного супроводу. Серед них є старовинні, які вдалося записати від старожилів села, зокрема «Ой у полі жито», «На городі верба рясна», «Ой гуде вітер та й повіває».
Є в репертуарі «Оберегу» й авторські твори. Справжніми хітами стали пісні «Тарасова мати», «Не вернувся із походу», «Од села до села», «Жінка-легенда». Актуальні проблеми сучасності звучать у піснях «Єднаймося, жінки», «Захисники», «Будьмо», «Село моє, початок України», «Чужина»…
Колектив «Оберіг» згуртований, дружний. Кожна людина в ньому – самодостатній виконавець. Тут зібралися люди різного віку та професій, але всіх їх об’єднує любов до пісні. Кожен учасник хору відповідально ставиться до своєї улюбленої справи. Незважаючи на погоду, зайнятість, артисти-аматори регулярно відвідують репетиції, готуються до чергових виступів.
Треба зазначити, що війна негативно вплинула і на галузь культури загалом, і на творчу діяльність народного аматорського хорового колективу «Оберіг» зокрема. Та попри все артисти при найменшій нагоді знаходять можливість і для репетицій, і для благодійних концертів (кошти від яких ідуть на підтримку Збройних сил України та наших захисників-односельців), і для плетіння маскувальних сіток.

https://www.facebook.com/share/p/4BncALPdqWmx45vD/
https://www.facebook.com/share/p/tDEHjRLjMsDrXwf7/
https://www.facebook.com/share/p/h9RHVPhgFwQiYFig/
















Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 16 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Серпень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.