Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Серпень » 30 » "Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині"
"Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині"
09:55
Проєкт "Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині" триває.Знайомтеся: Вікторія Лемещенко, керівник народного аматорського фольклорного колективу «Горлиця» Прилуцького міського будинку культури, лауреатка обласної премії імені Василя Полевика, фольклористка.
Пані Вікторія народилася на Полтавщині. Це одна з областей України з багатою культурною спадщиною, де все дихає історією і духом українського народу. Саме там Вікторія Олексіївна з дитинства і на все життя закохалася в пісню – справжню народну українську пісню.
1990 року закінчила з відзнакою Гадяцький фаховий коледж культури і мистецтв (диригентсько-хоровий відділ) за спеціальністю «Керівник самодіяльного хорового колективу». Розпочала свою творчу діяльність у Центрі творчості дітей та юнацтва міста Горішні Плавні Полтавської області керівником дитячого фольклорного колективу.
1996 року пані Вікторія переїхала до Прилук, створила при міському будинку культури фольклорний колектив «Горлиця» і протягом 28 років незмінно керує ним.
Народний фольклорний колектив «Горлиця» – учасник, неодноразовий переможець та володар Гран-прі обласних, всеукраїнських і міжнародних оглядів-конкурсів художньої самодіяльності та фестивалів, як-от у селі Великі Сорочинці Полтавської області, Прилуках, Луцьку, Івано-Франківську, Рівному, Чернігові, містах Косьцежина (Польща) та Ісмаїлія (Єгипет). За роки свого існування колектив завоював прихильність шанувальників української пісні як у рідному місті, так і далеко за його межами. Без «Горлиці» не обходиться майже жодне міське свято.
Пані Вікторія – душа, серце і рушійна сила свого улюбленого колективу. Вона активно займається пошуковою діяльністю, збирає фольклорний матеріал, відтворює старовинні унікальні пісні, обряди, постійно працює над систематизацією та презентацією пісенних надбань, розучує автентичні пісні з учасниками «Горлиці». Дбайлива керівниця добирає для фольклорного колективу цікавий різноплановий репертуар, що складається з українських народних пісень (купальських, жниварських, веснянок, щедрівок, колядок), які переважно записані нею на Прилуччині й відображають культурні звичаї і традиції Приудайського краю.
За час роботи у творчому колективі Вікторія Лемещенко заслужила авторитет і неодноразово була нагороджена почесними грамотами обласної державної адміністрації, обласної ради, міської ради, подяками міського голови, преміями, цінними подарунками.
Фольклорний колектив під керівництвом Вікторії Олексіївни тричі брав участь у заключних етапах всеукраїнських творчих звітів у Києві в Національному палаці мистецтв «Україна». За високу професійну майстерність, належну організаційну і творчу роботу з підготовки та проведення творчих звітів майстрів мистецтв і художніх колективів Вікторія Лемещенко нагороджена почесними грамотами Чернігівської обласної державної адміністрації та Міністерства культури і туризму України.
У 2012 році пані Вікторія стала лауреатом обласної премії імені Василя Полевика як кращий збирач музичного й пісенного фольклору, усної народної творчості і традиційної обрядовості Чернігівської області.
2020 року Вікторія Лемещенко започаткувала етнопроєкт «Скарбниця» з метою популяризації нематеріальної культурної спадщини Прилуцького регіону та ознайомлення з життєвим шляхом носіїв НКС.
Фольклорні експедиції пані Вікторії почали знімати на відео, створювати відеоконтент і викладати на ютуб-каналі «Скарбниця»: https://www.youtube.com/@skarbnica2023/videos. У межах експедицій досліджується нематеріальна культурна спадщина регіону: пісні, ремесла, побут, особливості місцевої кухні.
Результати самовідданої багатолітньої пошукової роботи фольклористки Вікторії Лемещенко висвітлюються у місцевих і регіональних ЗМІ. Випуски телевізійних програм формуються на основі краєзнавчого та фольклорного матеріалу. Нині, на нашому локальному рівні, в умовах ризиків, викликаних воєнними діями, та процесів урбанізації надважливим стало питання виявлення на Чернігівщині самобутніх автентичних окремих виконавців, народних майстрів, збереження, відтворення й популяризації творчого доробку традиційної народної культури, формування світогляду і духовності молодого покоління українців. Флагман цього напряму в нашому регіоні – Вікторія Лемещенко. Як говорить сама фольклористка, «Кожна людина народжується для якоїсь справи. Моя справа – збереження, відродження і популяризація народної творчості, яка є джерелом пізнання нашої історії, виразником народної свідомості та української ідентичності».













Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 19 | Додав: lena | Теги: Вікторія Лемещенко | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Серпень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.