Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Жовтень » 15 » Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
13:02
У проєкті «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» до вашої уваги – розповідь про народний аматорський театральний колектив «Мельпомена» міського будинку культури Корюківської міської ради.
Театральний колектив «Мельпомена» був заснований у 2003 році на базі Корюківського районного будинку культури. Очолила колектив Олена Литвинова (23.08.1983 р. н.). До складу «Мельпомени» увійшли старшокласники та молодь міста (загалом – 10 учасників).
З 2016 року до колективу долучилася й доросла група з 16 осіб, серед яких – люди різних вікових груп та фахових категорій. Тут – викладачі освітніх закладів і вихователі, юристи й місцеве керівництво. Розширюється репертуар, зростає кількість учасників (наприклад, у виставі «Сорочинський ярмарок» їх налічувалось аж 86). Кожна вистава видатних класиків та сучасних авторів сприймається глядачами напрочуд позитивно. А нагородою для акторів щоразу стає шквал бурхливих оплесків і захоплених відгуків. Зростає увага до роботи «Мельпомени» у глядачів із сусідніх сіл.
З 2018 року доросла група колективу почала працювати над виставою Михайла Старицького «За двома зайцями». А вже невдовзі відбулася прем’єра. У цій постановці було задіяно 47 учасників.
«Вечори на хуторі біля Диканьки» – вистава, в якій класика поєдналася з елементами сучасності. Відтоді колектив працює без перерви на відпочинок. У доробку «Мельпомени» з’являється все більше театральних постановок, на які глядачі чекають з нетерпінням. Та хіба лише великими формами роботи обмежувався цей колектив? У його арсеналі є монологи, мініатюри, художнє читання, літературно-музичні композиції тощо. Актори «Мельпомени» постійно беруть участь у театралізованих заходах дитячої ігрової кімнати «Весела Булька», що успішно діє та розвивається в БК.
Важкі зараз умови, війна змінила хід життя, але великий дружний колектив не складає рук. Уся команда підвищує свій виконавський рівень завдяки репетиціям; актори-аматори беруть участь у тематичних програмах, фестивалях. Готується до показу благодійна вистава «Кайдашева сім’я».
Життя продовжується… З майбутнім… З надією на Перемогу!
А тепер – докладніше про керівника «Мельпомени». Знайомтесь: Олена Литвинова.
…Вона увійшла в колектив упевненим і безпрецедентним кроком. Своєю мовою, усмішкою, увагою та повагою до всіх і кожного вона закохала в себе глядача й одразу здобула прихильність і любов до себе як до ведучої та харизматичної майстрині сцени.
Олена Василівна здобувала фахові знання в Ніжинському державному університеті ім. М. Гоголя, а також в училищі культури і мистецтв ім. М. Заньковецької. Тож психологія спілкування з глядачем та учасниками заходів їй відома. Тому Олена Литвинова успішно працювала з 2003 року режисером Корюківського міського БК. Здібний спеціаліст, умілий організатор культурно-масової роботи серед населення всіх вікових категорій, вона завжди в пошуку, постійно займається розробками інноваційних форм роботи і втілює їх у життя.
Пані Олена – режисер-постановник та ведуча майже всіх культурно-дозвіллєвих заходів. Також вона встигає надавати методичну і практичну допомогу працівникам усіх сільських закладів культури району, тісно співпрацює з учнями міських ліцеїв та гімназії, молоддю. Саме ця співпраця спонукала створити театральний гурток «Мельпомена» (2003 рік). Відтоді його учасники разом зі своєю керівницею займаються постановками видовищно-театралізованих дійств, масових заходів. Та Олена Василівна не зупиняється на досягнутому рубежі. Всю себе вона присвячує служінню сцені, організації заходів будь-якого характеру і масштабів. Недаремно ж, коли виникла непроста ситуація в МБК, їй запропонували очолити заклад…
Узявши на себе ще й обов’язки директора, пані Олена продовжила розпочату справу, залучаючи учасників театрального колективу до проведення заходів у місті.
У 2016 році з легкої руки керівника народжується «супутник» «Мельпомени» – доросла театральна група з 16 осіб. Серед її учасників – люди різних професій і навіть представники міської та районної влади. Від роботи Олени Василівни в захваті як учасники очолюваного нею колективу, так і глядачі. Тактовна, комунікабельна, толерантна – вона знаходить підхід до кожної особистості. Коли треба – пані Олена психолог, коли треба – порадниця, а коли треба – друг…
Це про неї – майстер своєї справи! Її знають усі жителі громади. Багато труднощів на її нелегкому професійному шляху, але вона долає їх, ховаючи втому й перешкоди за доброю усмішкою, за щирим і душевним спілкуванням…









Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 7 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Жовтень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.