Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Жовтень » 17 » Семінар-практикум з декоративного розпису «Мистецтво декоративного розпису від витоків до сучасності»
Семінар-практикум з декоративного розпису «Мистецтво декоративного розпису від витоків до сучасності»
11:12
10 жовтня за сприяння Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА відбувся семінар-практикум з декоративного розпису «Мистецтво декоративного розпису від витоків до сучасності», організований КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР для працівників культури територіальних громад і поціновувачів народного мистецтва. Захід було проведено в межах проєкту «Український левик кобри не боїться», автор якого – Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана. Отже, не випадково саме тут і зібрались учасники семінару.
З вітальними словами до присутніх звернулися директорка ОЦНТ Надія Заваліна та керівник художнього музею Юрій Ткач. У своїх промовах вони підкреслили важливість розвитку й популяризації декоративного розпису в українському народному традиційному мистецтві. А заступниця директора з наукової роботи Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана Світлана Демченко провела екскурсію виставкою «Український левик кобри не боїться» та презентувала цей проєкт.
Модерувала захід провідний методист з розвитку народних ремесел та виставкової діяльності ОЦНТ Маріанна Ваценко.
На семінар-практикум завітали представники Киїнської, Бобровицької, Новгород-Сіверської і Куликівської ОТГ та міста Ніжина (загалом 18 учасників). Усі вони мали чудову нагоду поринути в історію формування регіональних особливостей декоративного розпису України, а ще – опанувати ази цього дивовижного мистецтва. Адже в гості до стародавнього Чернігова завітала відома художниця і майстриня, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України й Національної спілки художників України та Міжнародної організації народного мистецтва, керівник студії творчості «Цікаві штучки», керівник гуртка «Палітра» в Культурно-мистецькому центрі Дарницького району міста Києва, п’ятиразова рекордсменка реєстру рекордів України Яна Власенко-Бернацька. Її роботи вельми популярні не тільки в Україні, а й за кордоном. Майстриня володіє мистецтвом самчиківського розпису та популяризує його. От і до нашого овіяного легендами міста мисткиня приїхала з напрочуд цікавою метою. На учасників семінару-практикуму чекав захопливий майстер-клас.
Із самчиківським розписом пані Яну ознайомив майстер із села Самчики Віктор Раковський. Із найпершого заняття це мистецтво з неймовірною силою вплинуло на майстриню та розкрило ще більше її талантів.
Самчиківський розпис – це колоритний, яскравий та абсолютно загадковий світ, який подарувала нам Хмельниччина. У Самчиках Старокостянтинівського району живуть і передають своє вміння учням п’ятеро майстрів. На перший погляд розпис простий, але це не так. Охочим оволодіти цим чарівним мистецтвом потрібно шукати майстра-вчителя й намагатися зрозуміти його глибоку філософію.
Є правила та рекомендації, яких треба дотримуватися. Вони передаються лише від майстра до учня і ніяк інакше, оскільки писаних книжок від майстрів-метрів не має. Так і пані Яна здобула свої знання, навчаючись у Віктора Геннадійовича.
Маючи основні елементи, майстри створюють сюжетні композиції на основі народних пісень, обрядів чи просто буденного життя. Квіти-риби, квіти-птахи, квіти-солярні знаки… Ці казкові образи з’являються з основи основ, з початку, переходять один в інший, змінюючись і створюючи єдиний та загадковий світ. Народні традиції йдуть від Трипілля, поєднуються з місцевим колоритом гончарства, килимарства, вишивки й писанкарства, тим самим формуючи неповторну індивідуальність самчиківського розпису. Також харизма кожного майстра накладає індивідуальний відбиток на стиль мальованих шедеврів, які він створює.
Щиро дякуємо Яні Власенко-Бернацькій за тепле спілкування та можливість навчитися нового в реаліях нинішнього часу! І, звичайно, за мистецькі секрети й безцінний творчий досвід, якими вона щедро поділилася з усіма нами. Сподіваємося на успішне продовження такої творчої діяльності вже у мирній Україні.
















Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 5 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Жовтень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.