Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Березень » 8 » «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
«Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
14:05
Триває проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині». Сьогодні розповідаємо про народний аматорський ансамбль української пісні «Журавка» Онищенківського сільського будинку культури Линовицької селищної ради.
Цей колектив було створено на базі Онищенківського СБК (село Онищенків) Прилуцького району Чернігівської області у 2009 році. Аматорський (тоді ще) ансамбль виконував українські народні, побутові й козацькі пісні.
Першим художнім керівником «Журавки» була Олександра Яцун (нині учасниця колективу) – талановита, гарна, привітна жінка. Пані Олександра – історик за фахом, має музичну освіту і досвід роботи з хоровими колективами. Саме Олександра Володимирівна започаткувала професійний підхід до розучування народних пісень.
Рік за роком ансамбль «Журавка» рухався до присвоєння звання народного. У 2014 році колектив очолив Максим Даниленко. Він має культурологічну освіту, гарно володіє всіма народними інструментами, зокрема баяном. Максим Анатолійович продовжив творчий шлях «Журавки» до присвоєння звання «народний аматорський». У 2015 році колектив захистив це звання й отримав назву «народний аматорський ансамбль української пісні». Це вивело «Журавку» на вищий рівень і на більш велику сцену. Почалися концерти, конкурси, фестивалі й такі солодкі перемоги та відзнаки…
Художній керівник ансамблю на додачу до професійного володіння інструментом має ще й неабиякий хист до написання авторських пісень у народному стилі. Поєднавши в собі композиторські здібності і досвід роботи з фольклорними колективами, пан Максим починає писати власні пісні для «Журавки», які набули великої популярності у Прилуцькому районі та поза його межами. Авторські пісні стали своєрідною особливістю, родзинкою ансамблю, що не раз відзначалося на різноманітних конкурсах і фестивалях.
З роками звучання «Журавки» ставало ще ширшим та більш професійним. Триголосся у професійному аранжуванні художнього керівника розливалося яскравими барвами. Експерименти зі звучанням і стилями аранжування зробило колектив бажаним гостем на будь-якому молодіжному концерті. Колорит «Журавки» гарно вписується в сучасне дійство, додаючи до загальної картини автентичні нотки українського обряду.
Після повномасштабного вторгнення колектив не припинив своєї діяльності, а навпаки – переформатувався у благодійників та волонтерів. Так, у 2023 році народний аматорський ансамбль української пісні «Журавка» і його художній керівник стали ініціаторами плеяди благодійних концертів на території Линовицької громади й усього Прилуцького району. Збираючи чималі суми, купуючи автомобілі та інші речі, необхідні для військових, «Журавка» показала приклад іншим громадам і колективам, що можна і треба працювати на перемогу. Про це та інше було відзнято багато сюжетів регіональними телеканалами.
Максим Даниленко постійно записує та знімає все нові й нові пісні.
– Тепер нам треба все зафіксувати, зафільмувати, записати, увічнити, зробити відбиток в історії, – говорить він.
Нині «Журавка» продовжує творчу діяльність, беручи активну участь в онлайн-фестивалях, благодійних концертах та зйомках у різних етнопроєктах.
Працюємо кожен на своєму фронті задля Перемоги!

А тепер, за традицією, до вашої уваги – творча характеристика художнього керівника «Журавки». Запрошуємо до знайомства!

Ім’я – Максим Даниленко. Рік народження – 1985-й. Освіта середня спеціальна. У колективі з 2013 року.
Максим Анатолійович активно і плідно працює над створенням цікавого концертного репертуару, намагаючись охопити всі жанри вокалу. Велику увагу приділяє виконавській майстерності. Має хороші організаторські здібності, до кожного учасника ансамблю знаходить індивідуальний підхід.
Майстерно грає на народних інструментах (баян, сопілка, гітара, контрабас, перкусійні інструменти, барабани).
Доброзичливий, толерантний, енергійний, талановитий. Користується повагою серед колег та учасників свого колективу.

Щиро дякуємо за надані матеріали відділу освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Линовицької селищної ради Прилуцького району!











Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 48 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.