Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Березень » 12 » Триває проєкт «Масниця»
Триває проєкт «Масниця»
11:16
Цей лист надійшов із Вертіївської сільської ради Ніжинського району. До вашої уваги – розповідь про те, як відроджують українські традиції у Вертіївці та прищеплюють любов до них дітям.
Масниця – яскраве свято, покликане проганяти зиму й закликати весну, пробуджувати природу і сонячне тепло. Люди з давніх часів порівнювали весну з новим життям, славили Сонце, яке давало настрій і щастя всьому живому. Масниця – справжня народна забава, традиції якої збереглися до наших днів. Це смачне і неймовірно веселе свято полюбляють та відзначають і дорослі, і діти.
Доброю традицією стало святкування Масниці і для вихованців Вертіївського дошкільного навчального закладу «Колосок». Вихователі старших груп та музичний керівник підготували і провели святкове дійство «Масниця прийшла, Весну привела…», під час якого було відтворено старовинну традицію наших предків – святкування «Колодія».
Утомившись від лютих морозів та холодів, усі дружно проводжали зиму й закликали сонечко та весну. Малюки залюбки співали пісні, прославляючи Масницю за її щедроти і смачні національні страви, декламували вірші про весняне тепле сонечко та млинці, грали у цікаві народні ігри, водили хороводи, жартували та веселилися.
Традиційним хороводом віншували Весну – з використанням веселкового колеса як символу тепла і Божої благодаті. Разом зробили опудало Зими, попрощавшись з нею та закликавши теплу Весноньку.
А яка ж Масниця без млинців? Приємним завершенням дійства стало смачне частування всіх учасників млинцями з різними начинками, лінивими варениками зі сметаною, маківниками, пампушками та узваром.
Наприкінці дійства відбулося символічне спалювання ляльки Марени, що уособлює зиму. Вона, яскрава й колоритна, спалахнула і згоріла швидко, немовби ознаменовуючи швидкий відступ Зими та прихід Весни-красуні.
Масниця – неймовірне дійство, яке кожному його учаснику запам’ятається на весь рік!








Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 55 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.