Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Березень » 12 » У проєкті «Масниця» сьогодні з нами Мринський сільський будинок культури з дуже цікавою розповіддю
У проєкті «Масниця» сьогодні з нами Мринський сільський будинок культури з дуже цікавою розповіддю
12:13
Масницю в селі Мрин Ніжинського району щорічно і широко почали святкувати з 2007 року. Дирекція Мринського будинку культури в особі Надії Мариненко разом з учасниками художньої самодіяльності й колективом «Любавонька» започаткували та проводили масові гуляння при Мринському БК.
Історично так склалося, що достеменно вивчати особливості проведення Масниці саме у Мрині, а потім утілювати їх у життя доводилося самим працівникам закладу. Як-то кажуть, «З миру по нитці – голому сорочка». Назбирали елементів обряду, звели їх докупи – і справа пішла! Святкування прижилися й ось уже багато років проходять «на ура».
Головний атрибут свята у нас – вареники! Так, саме їх у Мрині готують на Масницю частіше, ніж млинці. Перед початком святкування даємо коштувати першого вареника сільському голові.
Млинці, звісно, також печуть, але вони більше слугують декором. Із млинців «саджають» величезну селянку-ляльку, що символізує господиню, – як доказ того, що у Мрині жінки запасливі, хазяйновиті і щедрі. А щодо вареників, то їх готують з різними начинками та смакують досхочу – від малого до старого. Ставлять у нас і високий стовп з новими чоботами та різними смаколиками на самому вершечку, і тещ катають на підводі, і канат гурт на гурт тягають.
Кульмінація свята – нежонатий хлопець. Він реальний! На нозі у парубка колодка. Допоки серед гостей не знайде дівчину незаміжню і не затанцює з нею, допоти з колодкою і ходитиме.
Підтримують обряд святкування Масниці і дають йому друге дихання народний аматорський ансамбль української пісні «Молодички» (керівниця – Надія Мариненко), зразковий дитячий хореографічний колектив «Лілея» (керівниця – Юлія Пампура) та дитячий аматорський вокальний ансамбль «Любисток» (керівниця – Анастасія Мариненко).











Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 50 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.