Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Березень » 13 » До проєкту «Масниця» долучився відділ культури і туризму Прилуцької міської ради з дуже цікавою інформацією
До проєкту «Масниця» долучився відділ культури і туризму Прилуцької міської ради з дуже цікавою інформацією
12:25
Запрошуємо до ознайомлення. Масниця – це період найрізноманітніших смаколиків, головними з яких традиційно були млинці. На Прилуччині їх пекли на основі пшеничного, вівсяного або кукурудзяного борошна. У тісто господині додавали різні продукти: вершки, яблука, гарбуз, навіть картоплю. Також у кожній оселі по декілька разів на день готували вареники з сиром у маслі (зазвичай із пшеничного або гречаного борошна). У Сиропусний тиждень крім вареників з сиром у прилуцькому регіоні у давнину готували ще пироги з сиром, сирники, налисники з сиром, молочну кашу та молочний кисіль.
Також на Масницю варили холодець із свинячих та курячих ніжок. За кісточками з холодцю полювали дівчата. Вони ворожили цими кісточками наступного понеділка – виносили їх на вулицю й кидали від порога до воріт. Якщо хрестець долетить – дівка буде здоровою протягом року, а коли перелетить – неодмінно вийде заміж.
Також під час святкування Масниці відбувалися різні розваги. У деяких селах на Прилуччині зберігся звичай переодягання чоловіка в жіночий одяг, обв’язування його клоччям (прядінням) – щоб легко та вдало прялося під час посту. Могли наряджати жінку «старою бабою», а потім «старим дідусем», що символізувало короткий піст.
Під час Масниці жителі краю дотримувалися давнього звичаю поминання в церкві родичів, залишаючи на ніч на покуті вареники чи млинці, щоб їли пращури.


Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 51 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.