Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Березень » 13 » У проєкті «Масниця» бере участь Остерська територіальна громада
У проєкті «Масниця» бере участь Остерська територіальна громада
12:34
Цю інформацію зібрала й записала завідувачка Біликівського сільського клубу Тетяна Штома.
Масницею називають тиждень перед початком Великого посту. У давнину святкували Колодія (вважається, що саме Колодій – це обряд українських Масниць). Різні назви – й зовсім різні значення. Колодій символізує прихід весни, відродження життєвих сил – як людини, так і всієї природи. Також це час примирення, злагоди й добра. У той же час Масниця – це народні гуляння, які влаштовуються заради того, щоб добряче наїстися перед тривалим постом, порозважатись і помірятися силою.
Основна традиція цього свята – приготування млинців, налисників, вареників з сиром. У селі Білики колись була власна традиція, що збереглася й донині: господиня заздалегідь готувала масло з молока своєї корови, топила молоко, заготовляла сир, солила його для подальшого зберігання, щоб мати продукти для святкування Масниці.
Під час Масничного тижня ходили в гості до рідні, до хрещених і тягнули за собою колоду (потім її прив’язували до руки або ноги неодружених дівчат чи парубків, щоб вони протягом року одружилися). Звідси й назва – Колодій. У неділю просили одне у одного пробачення, щоб гідно зустріти Великий піст, а потім і Великдень.
До святкування старовинного українського свята – Масниці – постійно долучається аматорський колектив «Калинонька» Біликівського сільського клубу.









Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 55 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.