Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Березень » 13 » У проєкті «Масниця» з нами сьогодні Бірківський СБК Остерської міської територіальної громади (директорка – Любов Вертай)
У проєкті «Масниця» з нами сьогодні Бірківський СБК Остерської міської територіальної громади (директорка – Любов Вертай)
12:38
Масниця – одне з найдавніших свят слов’янських народів. Це смачне та неймовірно ситне свято триває упродовж останнього тижня перед Великим постом і припадає зазвичай на лютий–березень. Щедра трапеза, що супроводжувала Масницю, уособлювала магію родючості, а святкові гуляння були відгомоном давніх весняних шлюбів.
Цього тижня з раціону харчування виключали м’ясні страви. У неділю перед Масницею традиційно відвідували родичів, сусідів, друзів, а також запрошували до себе в гості. І це був останній день, коли дозволялося їсти м’ясо.
У понеділок, перший день Масниці, наші пращури запрошували до себе в гості близьких родичів, сусідів. Усі збиралися за великим столом. Господині готували багато смачних страв, але найголовнішими з них були вареники та млинці.
Вівторок – день оглядин: батьки дівчат і хлопців ходили в гості одне до одного, а хлопці шукали своїх майбутніх дружин.
У середу зять старався налагодити стосунки з тещею, а теща мала накрити багатий стіл та напекти млинців зятеві.
Четвер був одним із найулюбленіших днів, адже працювати цього дня було заборонено. Саме в четвер починалися масові гуляння, припинялися сімейні застілля.
У п’ятницю теща з подружками йшла до зятя. Зять разом із майбутньою обраницею мав накрити стіл, напекти млинців і всіляко догодити тещі.
У суботу майбутня дружина кликала до себе сестер коханого. Зранку вона готувала багато різної їжі. Крім млинців до вечері подавали вареники, пампушки, рибу та багато іншого. Також, щоб задобрити зовиць, дівчина дарувала їм дарунки.
У неділю люди йшли до церкви молитися за живих. Цей день має назву «Прощена неділя», тому дорослі й діти просили одне у одного прощення за всі гріхи та образи. Відвідували і цвинтар, щоб померлі родичі простили. Роздавали пиріжки старцям.
Потім сім’ями проводжали Масницю, виходили на площу та спалювали опудало Зими.










Переглядів: 59 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.