Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Березень » 19 » Продовжуємо проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
Продовжуємо проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
14:12
У проєкті «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» – розповідь про народний аматорський театр народної естради «Млин» КЗ «Варвинський будинок культури» Варвинської селищної ради Чернігівської області.
Нині театрові «Млин» уже понад 30 років. А починалася його біографія 1987 року з колективу агітбригади, який уже на той час устиг узяти участь у різних районних та обласних оглядах, конкурсах, святах. Після перемоги в обласному огляді агітбригад колектив виборов право представляти Чернігівщину на республіканському конкурсі у Кременчуці (1990 рік). Програма «Сатиричний вернісаж» стала однією з кращих і була відзначена дипломом І ступеня.
Колектив довів свою сценічну майстерність, стабільність у роботі, актуальність постановок, і в 1991 році йому було присвоєно звання «народний аматорський». Змінився і статус: застарілий радянський термін «агітбригада» було замінено на «театр народної естради». Проте це не стало технічною зміною назви. Змінилася сама суть колективу. Визначення «театр» спонукало до нового спрямування – театралізації. Важливим завданням стало оновлення репертуару.
Майже жоден масовий захід у закладі культури не обходився без участі театру народної естради, завдяки постановкам якого концертні програми перетворювалися на театралізовані дійства. Так, наприклад, лейтмотивом одного з обласних оглядів художніх колективів Варвинщини став театралізований обряд «Масниця». До сценарію творчого звіту 2013 року було включено сцени з вистави «Всі миші люблять сир» за Д. Урбаном у виконанні дитячого колективу-супутника. Чернігівським глядачам вельми припала до душі презентація художніх колективів фольклорного спрямування у формі вечорниць, представлена на черговому огляді. А в Центральному парку культури і відпочинку виступали колективи естрадного плану.
Концертні програми, «прикрашені» театральними постановками народного аматорського театру народної естради «Млин», перетворюються на своєрідні шоу, мюзикли, вистави. Запам’яталися глядачам програми «Нащо клад, як у свекрухи з невісткою лад», «Вокзал для двох», «Берег любові» до Міжнародного жіночого дня; «На хвилях кохання», «Добрий вечір» до Дня закоханих; театралізовані гумористичні програми «Усмішка на всі 32», «Квітневий каламбур», «Першоквітневий капусняк». Під «керівництвом» неперевершеної Солохи та героїв «Вечорів на хуторі…» проходив один із районних фестивалів «Жінка року». Сценарій наступних жіночих фестивалів органічно вплітався також у канву сюжету «Карнавальної ночі» або в армійську тематику («Армія прекрасних половин») чи супроводжувався казковим Звіздарем, завдяки чому проводилися паралелі між небесними світилами і «зоряними» героїнями.
За участі колективу відбулося надзвичайно багато заходів для дітей та молоді: програма за здоровий спосіб життя «Знати сьогодні, щоб жити завтра», народознавчі квести «Дива купальської ночі», «Андріївські вечорниці», розважально-ігрові програми «Казкова рукавичка», «Паті у Зими на хаті», «Смішарики запрошують у гості», заходи для дітей з обмеженими функціональними можливостями та інші.
Розважальна шоу-програма «Робінзонада» за участю театру народної естради «Млин» стала переможницею обласного фестивалю інноваційних форм «Шановна юнь, запрошуємо до щастя» і була нагороджена дипломом І ступеня в номінації «Краща режисерська робота».
Вагомим досягненням колективу стали постановки повнометражних театральних вистав «Ромео і Жасмин» за п’єсою О. Гавроша (2013), «Багіні» Н. Уварової (2020); вистав для дітей «Мій тато став зіркою» (інсценізація твору Г. Кирпи), «Бука» М. Супоніна, «Всі миші люблять сир» Д. Урбана, «Лисиця, що впала з неба» Н. Шейко-Медведєвої (2019), «Як врятувати Мережину» Лани Ра (2022).
До репертуару театру «Млин» увійшли також дві п’єси місцевої авторки В. Саверської-Лихошви. Перша з них – «Бода-Варвинець» – присвячена життю і творчості видатного земляка Осипа Бодянського. Прем’єра вистави відбулася під час проведення регіональної науково-практичної конференції до 205-ї річниці від дня народження фольклориста. Друга – «Геній із Журавки» – присвячена видатному науковцю, математику Георгію Вороному. Її прем’єрний показ відбувся на Всеукраїнській науковій конференції на батьківщині вченого.
Значне місце в репертуарі театру посідають постановки малих форм (сценки, інсценівки, мініатюри) «Риболовля на лоха», «Хто там?», «Чоловік на годину», «В гаремі арабського шейха», «На прийомі англійської королеви», «На пенсії», «Єврейська мама», «Міст закоханих», які включаються до різних тематичних мистецьких заходів.
Колектив був ініціатором проведення і безпосереднім учасником щорічного районного фестивалю театрального мистецтва «Свято Мельпомени», брав участь у регіональному онлайн-фестивалі «Сміхлиця» – 2021 (село Журавка).
Театр «Млин» неодноразово виступав на районному фольклорному фестивалі «Бода-фест». Пам’ятною для колективу стала постановка «За двома зайцями» Михайла Старицького за участю акторів театру Романа Коваленка, Ольги Кабалик, Світлани Бобошко, Яни Новікової. На жаль, ця робота виявилася останньою для виконавця ролі Голохвастова. Великою втратою для театру стала загибель провідного актора Романа Коваленка, який став на захист рідної землі і не повернувся з російсько-української війни.
Значні корективи в роботу колективу внесла пандемія коронавірусу, коли постановки довелося показувати головним чином у режимі онлайн. Таким чином «Млин» вітав любителів театрального мистецтва з Міжнародним днем театру, брав участь в онлайн-фестивалі «Чарівний світ мистецтва» та «Бода-фесті».
Повномасштабна війна завдала ще більшого негативного впливу на роботу аматорських колективів. Та попри всі незручності робота в театрі ведеться, хоча більш інтенсивно – в дитячому колективі-супутнику. За час воєнного стану вдалося здійснити постановку вистави «Як рятували Мережину» Лани Ра. Діти були задіяні у театралізованих тематичних ігрових програмах «Весну закликаємо», «Літечко в зеніті – чом не порадіти?», «Нащадки козаків», «Миколаївські вечорниці», «Розважульки з Маланкою та Василем».
А тепер, за доброю традицією, представляємо керівницю колективу. Знайомтеся: Віра Бузикевич.
На посаді керівниці народного аматорського театру народної естради «Млин» Віра Володимирівна працює 31 рік. До того працювала методистом із драматичного жанру Варвинського РБК. З 2008 року – головний режисер Варвинського районного будинку культури.
За час роботи пані Віра зуміла зібрати колектив однодумців – творчих, обдарованих, ініціативних, багатогранних. Її комунікабельність, уміння знайти індивідуальний підхід до кожного з учасників сприяють налагодженню атмосфери взаєморозуміння, поваги одне до одного, розкриттю творчого потенціалу окремо взятого індивідууму.
Режисер не боїться експериментувати з репертуаром. Тому серед постановок у театрі є як повнометражні вистави, так і сценічні мініатюри, уривки з класичних творів і п’єси сучасних авторів. Віра Бузикевич спроможна як ефективно налагодити роботу з дорослим колективом, так і знайти підхід до учасників дитячого колективу-супутника.
Віра Володимирівна як керівниця досконало володіє ефективними формами та методами режисерських навичок, застосовує їх у роботі. Найбільшим своїм досягненням пані Віра вважає вдалі постановки, які сподобалися глядачеві.
У 2008 році Віра Бузикевич була нагороджена дипломом І ступеня в номінації «Краща режисерська робота» на обласному фестивалі інноваційних програм «Шановна юнь запрошує до щастя» за молодіжну програму «Робінзонада».
У 2009 році на Всеукраїнському конкурсі театрального мистецтва імені М. Яковченка (Київ) учень пані Віри О. Іванов отримав «Приз глядацьких симпатій».
Народний аматорський театр народної естради «Млин» – провідний у всіх мистецьких заходах як місцевого, так і районного формату.
Віра Володимирівна – учасниця народного аматорського жіночого вокального ансамблю «Горицвіт» і вокального тріо «Мальви».
Віра Бузикевич неодноразово була нагороджена Почесними грамотами Варвинської районної ради (2015) та Варвинської районної державної адміністрації (2005, 2012), Департаменту культури і туризму, національностей та релігій. Чернігівської обласної державної адміністрації.
Є й низка інших відзнак і нагород.
2003 – Почесна грамота Міністерства культури і мистецтв України; диплом І ступеня ІІ фестивалю-конкурсу художньої самодіяльності працівників ВАТ «Укрнафта» в жанрі «Художнє читання»;
2007 – Почесна грамота Міністерства культури і туризму України;
2017 – Почесна грамота Варвинської селищної ради;
2021 – за сумлінну працю та високий професіоналізм Віра Бузикевич була нагороджена грамотою Прилуцької районної ради.
Щиро дякуємо за надані матеріали відділу культури Варвинської селищної ради!














Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 60 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.