Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Березень » 22 » Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
13:36
У межах проєкту «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» пропонуємо до вашої уваги розповідь про працівницю культури Валентину Тонкаль, керівницю народного аматорського ансамблю української пісні «Полісяночка» КЗ «Центр культури та дозвілля» Малодівицької селищної ради.
Щедра й талановита Прилуцька земля. Багато її залюблених у мистецтво жителів примножують нашу духовну скарбницю, поширюють пісенну спадщину, торкаючись найглибших куточків людських душ, бо «українська пісня – це бездонна душа українського народу, це його слава». У ній гримить грізний дзвін шабель наших славних предків і лагідно звучить ніжна колискова матері, шумить потік водоспаду і дзвенять переливами пташині голоси; у пісні вчуваються плач і біль та щасливий спів мільйонів.
А ще на Малодівицькій землі Прилуччини пісня завжди йшла поруч із працею. Саме в такому співочому краї живе та працює закохана в українську пісню Валентина Тонкаль (Романчук).
Народилася Валентина Миколаївна в селі Обичів Прилуцького району Чернігівської області. Змалку купалася в музиці: батько грав на гармошці й вибивав на бубні на весіллях, а мама мала гарний голос і чудово співала. У гостях у бабусі та дядька дівчинка чарувалася піснями Черкаського народного хору. Тоді у дядька була радіола, тож із захопленням прослуховувала платівки. У школі була активною учасницею художньої самодіяльності, солісткою шкільного хору.
Із вибором професії усе було передбачувано. Закінчивши восьмирічну школу, Валентина вступила до Ніжинського культурно-освітнього училища на спеціальність «Народні інструменти». Після закінчення навчального закладу 1987 року отримала розподіл на роботу до Малодівицького будинку культури художнім керівником. Відтоді дзвінкий голос Валентини Миколаївни здіймається попід стелю будь-якого залу. А її життєвим девізом стали слова Івана Драча:
А пісня – це душа. З усіх потреб потреба.
Лиш пісня в серці ширить межі неба.
На крилах сонця сяйво їй лиша –
Чим глибше пісня, тим ясніш душа.
На той час при Будинку культури вже був співочий колектив – хор-ланка спецгоспу «Прогрес» за участю Героя Соціалістичної Праці Лідії Ромець. Колектив здобув звання народного, виконував фольклорні, українські та місцеві пісні, мав заспівувача й виводчицю. Виступали його учасники на творчому звіті майстрів мистецтв і художніх колективів Чернігівщини в Київському палаці культури «Україна» (1972), перед делегатами ХХVІ з’їзду Компартії України (1981), коли хор-ланці присвоїли звання «народна самодіяльна».
Приєднавшись до народної хор-ланки, Валентина відразу стала виводчицею. З часом старше покоління відходило, до колективу приходили нові учасники, але звання народного залишалося незмінним. Справжнім помічником у збагаченні репертуару хор-ланки став Василь Полевик, який був частим гостем у Будинку культури та майстром своєї справи.
За спогадами пані Валентини, першим її найвідповідальнішим виступом була новорічна зйомка у програмі «Сонячні кларнети» в Чернігові. Відтоді Валентина Миколаївна разом зі своїм колективом – активні та постійні учасники різних мистецьких заходів, зокрема й Всеукраїнського фестивалю кобзарського мистецтва «Вересаєве свято» в Сокиринцях Срібнянського району. Стали лауреатами Міжнародного конкурсу народної пісні «Дружба-95» у Чернігові, потім – у Сеньківці Городнянського району.
Згодом був виступ колективу в Національному палаці культури «Україна», де звітувала Чернігівська область, конкурс «Лесині джерела» в Новограді-Волинському.
Неодноразово ставали лауреатами Всеукраїнського фестивалю «Відродження українського села, його духовності й культури» (село Піски Бахмацького району) та переможцями (Гран-прі) Всеукраїнського фестивалю народної творчості «Ярмаринка» на Національному Сорочинському ярмарку. Були учасниками зйомок передачі «Фольк-music».
«Змінюється час, змінюється назва колективу, змінюються учасники. Сьогодні колектив зветься «народний аматорський ансамбль української пісні "Полісяночка"». Та завжди зі щирою вдячністю згадую своїх старших колег, які мені допомагали, у яких я навчалася, зокрема Е. Овчиннікову, В. Кобзар та У. Шило, яка навчала фольклорного співу, зокрема майстерності виводчиці. З повагою ставлюся до молодших колег, не менш талановитих: Л. Ковалевської, Т. Глущенко, В. Степаненко, Я. Рябець.
Вдячна долі, що на моєму шляху зустрічаються тільки талановиті люди, з якими маю спільну мету: дарувати людям радість, ділитися своїми емоціями, нести у світ наше найцінніше народне надбання – українську пісню», – говорить Валентина Тонкаль.
Активна концертна діяльність колективу виражена в популяризації рідної культури, народних джерел мистецтва. Саме ансамбль «Полісяночка» несе той пласт народної творчості, зберігаючи традиції предків, щедро та яскраво показуючи свою пісенну виконавську майстерність на різних культурно-мистецьких заходах.
Учасники колективу постійно перебувають у творчому пошуку. На базі будинку народної творчості організовано дві підготовчі різновікові групи – «Джерельце» і «Позитив», учасники яких із задоволенням переймають досвід наставників.
Творча робота у поєднанні з високою професійною майстерністю сприяла творчим здобуткам та досягненням.
2021 рік
- лауреати І ступеня Всеукраїнського багатожанрового конкурсу мистецтв «Зимові забави»;
- лауреати І ступеня Міжнародного багатожанрового конкурсу «ARTISTIC ARSENAL»;
- лауреати І ступеня Міжнародного багатожанрового фестивалю «Зоряний час» та INTERNATIONAL MULTI-GENRE FESTIVAL «STAR TIME»;
- лауреати І ступеня Міжнародного багатожанрового дистанційного фестивалю «СВЯТО», ІІІ Міжнародний проєкт «РАЗОМ ІЗ ЗІРКАМИ»;
- ІІІ Батуринфест «ШАБЛЯ»;
- лауреати І ступеня І Всеукраїнського конкурсу творчості «Музика осені 2021»;
- Гран-прі Міжнародного інклюзивного фестивалю-конкурсу «BEEARTFEST»;
- лауреати І ступеня Міжнародного фестивалю «7 нот до успіху» та диплома «Гордість фестивалю»;
- лауреати І ступеня Міжнародного багатожанрового конкурсу «Миколаївські зірки» (Чехія-Україна).
2022 рік – лауреати І ступеня Міжнародного багатожанрового конкурсу «Марафон обрядових пісень».
2023 рік
- лауреати І ступеня ІІІ Всеукраїнського багатожанрового конкурсу «KYIV MUSES OF TALENTS»;
- лауреати І ступеня ІІІ Всеукраїнського двотурового вокального конкурсу «Осінній промінь».
«Полісяночка» займається дослідницькою роботою: виїжджає у фольклорні експедиції районом, записує народні пісні. Колектив був учасником етнопроєкту «Скарбниця» на Прилуцькому телебаченні.
Нагороди – кубки, медалі, грамоти, дипломи міжнародного, всеукраїнського, обласного та районного рівнів, подяки Прилуцької РДА й відділу освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Малодівицької селищної ради.
Щиро дякуємо за надані матеріали відділу освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Малодівицької селищної ради Прилуцького району.














Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 56 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.