Головна » 2024»Травень»3 » В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» до вашої уваги – цікава різнопланова розповідь.
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» до вашої уваги – цікава різнопланова розповідь.
10:31
Великдень на Чернігівщині Матеріали підготували художній керівник Берестовецького СБК Н. Католик, в. о. директора Берестовецького СБК А. Дорошенко й завідувач Берестовецької бібліотеки-філії О. Менщик. Трохи історії Історія паски на Чернігівщині має глибоке коріння, яке бере початок від стародавніх українських традицій і звичаїв. Перші згадки про приготування паски на Чернігівщині трапляються ще в середньовіччі, коли християнське свято Великодня почало посідати важливе місце в культурі та релігійному житті народу. З тих часів паска вважалася не тільки смачним десертом, але й символом воскресіння Христового та початку нового життя. Протягом століть рецепти приготування паски на Чернігівщині еволюціонували, але деякі складові залишалися незмінними – це борошно, яйця, молоко, масло й цукор. Традиційно паска має круглу форму, що символізує об’єднаність, цілісність родини і громади. Орнаменти, які використовуються для прикрашання паски, можуть відрізнятися залежно від сімейних традицій та особистих смаків, але завжди мають символічне значення, нагадуючи про весняне пробудження природи й нове життя.