Головна » 2024 » Травень » 03
З давніх-давен українські крашанки фарбували у відварі з буряка, лушпиння цибулі, журавлини, чорниці або кропиви. Нині використовують також міцний чай, куркуму чи виноградний сік. Харчові фарби для крашанок, звісно, можна придбати в будь-якому супермаркеті. Традиційно на Чернігівщині крашанки фарбують у такі кольори, як червоний, жовтий, зелений, синій та інші. Кожен із них має своє символічне значення. Наприклад, червоний колір може символізувати кров Христа, жовтий – сонце та весняне пробудження, зелений – природу і плодючість, а синій – небо.
|
На Чернігівщині, як і в інших регіонах України, під час Великодньої літургії освячують паску, крашанки та інші продукти, які символізують радість воскресіння Христового й нове життя. Ці ж продукти згодом займають почесне місце на великодньому столі. Ось деякі з них. * Паска – основний символ Великодня і головний атрибут великоднього кошика. * Крашанки символізують радість воскресіння й нове життя. Їх також освячують під час літургії. * М’ясні страви. Деякі родини приносять на освячення печене м’ясо – зазвичай курку або телятину. Ці страви також подають до великоднього столу. * Овочі та фрукти. Вони символізують багатство природи, щедрість і добробут, а також відзначають прихід весни й нового життя. * Вино теж може бути освячен
...
Читати далі »
|
Сільські клубні заклади Сухополов’янської громади прийняли участь в онлайн проєкті до Великодніх свят "Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини" Рецепт паски від жительки села Рудівка, Сапач Ніни Іванівни, переданий у спадок від її бабусі Вернигор Параски Кирилівни, 1906 року народження. Для тіста потрібно: 1 літр молока 100 грам дріжджів 10 яєць 2 стакана цукру 300 грам сметани 100 грам масла 2 пачки ванільного цукру 100 грам горілки 3,5 кг. борошна 100 грам родзинок 3 столові ложки олії Спосіб приготування: В 1 літрі теплого кип’яченого молока розбавляємо 100 грам дріжджів з 2 ст. ложками цукру і борошном, як на млинці і
...
Читати далі »
|
с. Білорічиця, Сухополов’янської громади. Паска на сироватці. Яйця покрашені у цибуляній лушпині. Паски декорували колосками, пташками, квітами та листочками, літерами зроблені з прісного тіста. Рецепт : - сирна сироватка – 2 л. - дріжджі – 55 гр. - цукор – 0, 8 кг. - борошно – 2,4 кг. - сіль – 1 ст.л. - рослинна олія – 200 мл. - вершкове масло – 800 гр. - яйця – 10 шт. - сметана – 200 гр. - горілка – 5 ст.л. - крохмаль – 2 ст. л. - родзинки – 300 гр. - цукрова пудра – 170 гр. - лимонний сік – 1 ч.л. - ванілін – 6 гр. - ванільний цукор – 16 гр. - кондитерська посипка – 2 ч.л.
|
СТРИГУН ГАННИ МИХАЙЛІВНИ. Рецепт розрахований на 1 кг борошна. З такої кількості складників виходить приблизно 3 паски середнього розміру. Інгредієнти: • 1 кг борошна, • 400 г молока, • 10 жовтків, • 100 г дріжджів, • 200 г масла, • 300 г цукру, • 100 г родзинок (за бажанням), • 0,5 ч. ложки солі. Спочатку треба замісити опару: дріжджі розчинити у теплому молоці, додати 100 г цукру і 200 г борошна, добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвоє. Потім додати решту цукру, жовтки, сіль і борошно, вимісити, додати родзинки. Замісити до однорідності і наприкінці влити розтоплене, але охолоджене масло. Топити його найкраще на водяній бані. Місити приблизно 10
...
Читати далі »
|
Снов'янський клуб-бібліотека, с. Снов'янка Киселівської ТГ Чернігівського району Чернігівської області в особі завідувачки Ніни Дубини надсилає автентичний рецепт паски, записаний зі слів мешканки села Кудри Ніни Іванівни,1936 р.н. Рецепт столітньої паски, що завжди вдається 1 літр молока (скип'ятити) 1 склянку з літра залишити не кип'яченою до склянки некип'яченого молока кімнатної температури додаємо 2-3 ложки борошна, розмішати, щоб було за густиною як сметана і додаємо до гарячого кип'яченого молока, щоб наче заварилося, туди ж додаємо цукор грам 600, також у гаряче молоко додаємо масло або маргарин 200 грам щоб розтало. Потім усю суміш потроху додаємо до борошна, розмішуємо у широкій мисці, додати 10 жовтків. Тіст
...
Читати далі »
|
Рецепт від О. Дорошенко Молоко – 2 л, яйця – 8–10 шт., масло – 200 г, сметана – 5 ст. л., дріжджі – 200 г, цукор – 1 кг, сіль – 4 ч. л., горілка – 100 г, борошно – 5 кг, родзинки – за бажанням. Підігріти молоко, розмочити в ньому дріжджі. Потім всипати туди цукор, добре розмішати. Після цього всипати сіль, масло, сметану. Додати борошно і замішувати тісто. Поставити в тепле місце, щоб підійшло. Після того як тісто підійде, перемісити його, дати підійти ще раз і розділити по формах. Випікати як зазвичай.
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучився відділ культури і туризму Прилуцької міської ради (начальник – Ірина Лещенко). Щороку українці готуються до Великодня. У багатьох родинах є свої автентичні рецепти паски, перевірені роками й поколіннями. На жаль, більшість традицій не збереглася у побуті до наших днів, але згадки про них живуть у пам’яті людей. Великодній коровай – головний атрибут свята – був символом і запорукою гарного врожаю, приплоду худоби та збільшення загального добробуту родини. Також до Великодня готували крашанки й писанки. Крашанки (курячі чи гусячі яйця) фарбували в синій, жовтий, зелений, червоний ко
...
Читати далі »
|
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») до вашої уваги – чудова розповідь про великодні традиції Срібнянського краю. Цікаву великодню історію згадувала і розповіла жителька села Дейманівка, що на Срібнянщині, Людмила Радченко (у дівоцтві Співак). Розповідь слухала й записала Раїса Нагорна, методист Срібнянського будинку культури і за збігом обставин – дочка оповідачки. «З упевненістю можу сказати, що історію підготовки до Великодніх свят, що мала місце в родині, донесу до своїх внуків задля збереження родинних традицій та обрядів», – стверджує пані Раїса. Віримо: так воно і буде! Щиро дякуємо і матусі, і доньці. Здоров’я міцного,
...
Читати далі »
|
У цей буремний час кровопролитної боротьби за власну унікальну Українську державу українці чекають на свято Великодня як надію на перемогу добра над злом. Це найсвітліше, найважливіше свято весни, що нагадує про Воскресіння Христове, розкриває радість перемоги Божого Сина над смертю й вічним забуттям. У Воскресінні християни вбачають підтвердження життя після смерті. Саме в цьому основний сенс святкування. В українських традиціях це свято завжди було пов’язане з родиною. Адже на Великдень збиралися всі родичі, приїздили навіть ті, які жили дуже далеко. Під час родинних зібрань можна було щиро поспілкуватися, смачно поїсти українських страв після тривалого посту, почути легенди та історії про предків і минувшину. Цього дня гучно лунали українські
...
Читати далі »
|
Великдень на Чернігівщині Матеріали підготували художній керівник Берестовецького СБК Н. Католик, в. о. директора Берестовецького СБК А. Дорошенко й завідувач Берестовецької бібліотеки-філії О. Менщик. Трохи історії Історія паски на Чернігівщині має глибоке коріння, яке бере початок від стародавніх українських традицій і звичаїв. Перші згадки про приготування паски на Чернігівщині трапляються ще в середньовіччі, коли християнське свято Великодня почало посідати важливе місце в культурі та релігійному житті народу. З тих часів паска вважалася не тільки смачним десертом, але й символом воскресіння Христового та початку нового життя. Протягом століть рецепти приготування паски на Чернігівщині еволюціонували, але деякі складові за
...
Читати далі »
|
Свіжий сир– 1 кг, яйця – 5 шт., масло – 200 г, сметана – 400 г, цукор – 300 г, родзинки – 100 г, ваніль, горіхи, цукати – за смаком. Сир протерти через сито або перемолоти на м’ясорубці. В окремій ємності розтерти яйця з цукром та ваніллю в однорідну суміш і додати її до сиру. Також у масу вмішати до однорідності сметану й масло. Важливий етап: масу потрібно нагріти, але не дати їй закипіти. Якщо з’явиться хоча б один пухирець, негайно зняти з вогню і поставити в холодну воду. Помішувати, поки не охолоне. Потім додати родзинки й перемішати. Масу викласти на полотняну серветку, покласти у зручний посуд або спеціальну форму і придавити невеликим пресом. Залишити, поки не стече вся сироватка. Перед подачею зберігати в холодильнику. Пода
...
Читати далі »
|
|
|
|
|