Головна » 2024»Травень»3 » Продовжуємо онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
Продовжуємо онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
11:02
Снов'янський клуб-бібліотека, с. Снов'янка Киселівської ТГ Чернігівського району Чернігівської області в особі завідувачки Ніни Дубини надсилає автентичний рецепт паски, записаний зі слів мешканки села Кудри Ніни Іванівни,1936 р.н. Рецепт столітньої паски, що завжди вдається 1 літр молока (скип'ятити) 1 склянку з літра залишити не кип'яченою до склянки некип'яченого молока кімнатної температури додаємо 2-3 ложки борошна, розмішати, щоб було за густиною як сметана і додаємо до гарячого кип'яченого молока, щоб наче заварилося, туди ж додаємо цукор грам 600, також у гаряче молоко додаємо масло або маргарин 200 грам щоб розтало. Потім усю суміш потроху додаємо до борошна, розмішуємо у широкій мисці, додати 10 жовтків. Тісто має бути тепле, але не гаряче. В кінці додають 100 грам "живих" дріжджів, попередньо розчинивши у теплій воді. Тісто замішують, щоб було не туге і залишають на 1-2 години у теплій кімнаті, щоб підійшло. Форми змащують смальцем, заповнюю десь на третину тістом. Із прісного тіста роблять прикраси: хрест, квіточки, листочки. А яйця красять в шелупинні цибулі.