Головна » 2024»Травень»3 » Продовжуємо онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
Продовжуємо онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
11:24
Сільські клубні заклади Сухополов’янської громади прийняли участь в онлайн проєкті до Великодніх свят "Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини" Рецепт паски від жительки села Рудівка, Сапач Ніни Іванівни, переданий у спадок від її бабусі Вернигор Параски Кирилівни, 1906 року народження. Для тіста потрібно: 1 літр молока 100 грам дріжджів 10 яєць 2 стакана цукру 300 грам сметани 100 грам масла 2 пачки ванільного цукру 100 грам горілки 3,5 кг. борошна 100 грам родзинок 3 столові ложки олії Спосіб приготування: В 1 літрі теплого кип’яченого молока розбавляємо 100 грам дріжджів з 2 ст. ложками цукру і борошном, як на млинці і ставимо в тепле місце на 1 годину. Збиваємо 5 яєць, а далі відділяємо 5 жовтків і розтираємо з 2 стаканами цукру, добавляємо 100 грам теплого вершкового масла і 300 грам теплої сметани, дрібку солі, 2 пачки ванільного цукру, 100 грам горілки змішуємо з опарою і замішуємо тісто, добавляючи борошно і родзинки, руки змащуємо олією і замішуємо тісто, ставимо на 1,5 години в тепле місце. Потім формуємо паски і випікаємо в розігрітій духовці одну годину при температурі 160 градусів. Для прикраси пасок використовують те саме тісто, що на паски, роблячи всіляки шишки, колоски, квіти притаманній нашій місцевості.