Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Травень » 3 » В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» представляємо Плисківську громаду
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» представляємо Плисківську громаду
11:34
У цей буремний час кровопролитної боротьби за власну унікальну Українську державу українці чекають на свято Великодня як надію на перемогу добра над злом.
Це найсвітліше, найважливіше свято весни, що нагадує про Воскресіння Христове, розкриває радість перемоги Божого Сина над смертю й вічним забуттям. У Воскресінні християни вбачають підтвердження життя після смерті. Саме в цьому основний сенс святкування.
В українських традиціях це свято завжди було пов’язане з родиною. Адже на Великдень збиралися всі родичі, приїздили навіть ті, які жили дуже далеко. Під час родинних зібрань можна було щиро поспілкуватися, смачно поїсти українських страв після тривалого посту, почути легенди та історії про предків і минувшину. Цього дня гучно лунали українські пісні містами й селами.
Сьогодні українці не уявляють Великодня без крашанок, писанок, мальованок, тобто без фарбованих яєць, які символізують життя.
Так було і в сиву давнину, ще понад сто й навіть двісті років тому. Після церковної літургії та освячення великоднього кошика, повернувшись додому, всі члени родини сідали за святковий стіл. Спершу розрізали свячене яйце та ділили його між усіма. Лунало тричі вітання «Христос воскрес!» і у відповідь – «Воістину воскрес!». Потім їли паску, шинку, сир, пироги, холодець, печене порося, ковбасу.
У багатьох куточках нашої країни великодні традиції та обряди збереглися практично в незмінному вигляді – такими, якими вони дійшли до нас із найдавніших часів.
У кожного з нас Великдень асоціюється з випіканням паски, несенням вогню з богослужіння, прибиранням у серці й господі… Але особливе місце, з дитинства, посідає саме приготування яєць. І справа ця у кожного унікальна, зі своїм характером та фантазією. Яке ж розмаїття назв мають ці витвори мистецтва: крашанки, писанки, дряпанки, крапанки… Це з наших народних традицій, від пращурів. А скільки технік сучасних: декупажовані, вишиті, мозаїчні, квілінгові, оригамі та ще безліч інших.
Розписувати або фарбувати курячі яйця до Великодня – давня традиція, що згодом дещо трансформувалася. Тепер до свята декорують гусячі, страусині, дерев’яні, скляні, пластмасові й шоколадні яйця. А різні країни світу мають власні техніки декорування великодніх яєць.
Древній звичай – дарувати пофарбовані у червоний колір яйця на Великдень. У християнстві яйце трактується як символ життя, а червоний колір – то кров розіп’ятого Христа.
В Україні ж і дотепер збереглися традиції розпису великодніх яєць.
Жителі Плисківської громади також готуються до Великодня. А що у них вийшло – подивіться!











Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 20 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.