Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Травень » 17 » Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» триває
Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» триває
11:35
Представляємо в ньому народний аматорський хоровий колектив «Калинове намисто» Великозагорівського будинку культури Плисківської сільської ради (керівник – Оксана Лисечко).
Багата Україна талантами, щедра на красу.
Світ народжує талановитих людей, які тонко відчувають прекрасне й передають свої враження та почуття у витворах мистецтва у різних його формах.
Українська земля здавна славиться талановитими і творчими людьми.
Хоровий колектив «Калинове намисто» розпочав діяльність у 1980 році на базі Великозагорівського будинку культури як самодіяльний хоровий колектив села Велика Загорівка. На початку заснування колектив складався з чоловіків та жінок віком від 25-ти до 50-ти років (загалом – 25 учасників). Першим його керівником був Володимир Царенко. Згодом склад хорового колективу та його очільники змінювалися. З 1996 до 2007 року «Калиновим намистом» керував Сергій Нагорний. Наразі в колективі 18 учасників, а очолює його Оксана Лисечко.
У 2019 році колективу «Калинове намисто» було присвоєне звання «народний аматорський».
До репертуару хорового колективу входить понад 50 творів українських авторів та українських народних пісень. «Калинове намисто» бере участь в урочистих заходах рідного села й сіл громади. Також колектив – постійний учасник звітних та святкових концертів Плисківської ТГ.
Протягом останніх років колектив «Калинове намисто» долучився до таких заходів:
* Другий фестиваль «Відродження українського села, його духовності і культури», 2013 рік – учасники;
* Четвертий фестиваль «Відродження українського села, його духовності і культури», 2017 рік – диплом ІІІ ступеня;
* Перший відкритий фестиваль української пісні і танцю «Джерело надій», 2018 рік;
* П’ятий фестиваль «Відродження українського села , його духовності і культури», 2018 рік – диплом ІІІ ступеня;
* Фестиваль Плиски – ТУРФЕСТ «Джерело надій», 2019 рік – диплом ІІ ступеня;
* Шостий фестиваль «Відродження українського села, його духовності і культури», 2019 рік – диплом І ступеня;
* Всеукраїнський фестиваль хорового мистецтва імені Анатолія Авдієвського «Пісня над Дніпром», 2021 рік – нагороджений дипломом;
* Благодійний фестиваль української пісні «Долоні надії» у Дмитрівській селищній раді, 2022 рік.
За останні роки жоден захід, що проводився у Плисківській громаді, не відбувся без участі «Калинового намиста».
А тепер, за доброю традицією, запрошуємо до знайомства з керівницею цього чудового колективу Оксаною Лисечко.
Оксана Вікторівна народилася 21 серпня 1973 року в селі Красилівка Бахмацького району Чернігівської області. Закінчила Ніжинське училище культури за спеціальністю «Керівник хорового колективу». На посаді керівника хорового колективу «Калинове намисто» Великозагорівського будинку культури працює з 2012 року.
Протягом трудової діяльності зарекомендувала себе здібним керівником і режисером. До виконання службових обов’язків ставиться сумлінно, має глибокі й міцні професійні знання, всебічно розвинена. Упроваджує у свою роботу новітні й інноваційні форми. Регулярно оновлює репертуар, фахово працює над кожною партією хору. Користується повагою серед учасників хорового колективу та колег.
А тепер згадаймо добрим словом організатора й першого керівника хорового колективу Володимира Царенка (15.06.1933 – 26.12.2014).
Можна з упевненістю сказати, що Володимир Степанович – творча особистість, один із найяскравіших майстрів хорової справи старшого покоління музикантів нашого краю. За всім цим – вроджений талант і довгі роки наполегливої праці.
Народився Володимир Царенко 15 червня 1933 року в селі Івангород, що на Ічнянщині. Тато Володимира грав у самодіяльному колективі, тому чарівний світ музики вів хлопчика дивовижним шляхом із самого дитинства. Маючи прекрасний слух, маленький Володя настроював скрипку, навіть не вміючи грати на ній.
Після закінчення школи Володимир Царенко пішов на строкову військову службу, де також був пов’язаний з мистецтвом, граючи в ансамблі пісні і танцю. Володимирові пропонували залишитися, ніяк не хотіли відпускати талановитого юнака, але він повернувся в рідне село. Згодом закінчив ветеринарне училище й почав працювати за спеціальністю. Але снилася скрипка....
І ось Володимир Степанович уже навчається в Ніжинському училищі культури (класу баяна) і з сім’єю переїздить у Велику Загорівку, де у місцевій школі викладає музику. Талановитий музикант організовує духовий оркестр та ансамбль учителів. Маестро має бажання відкрити дітям таємниці неповторного світу музики, тому їде навчатися на кафедру музичної педагогіки по класу баяна Київського інституту ім. Горького(нині – Драгоманова). Згодом Володимир Степанович працює у Борзнянській музичній школі, а у Великозагорівській школі відкривають філію, де місцеві діти навчаються грати на інструментах.
За скромними підрахунками за 35-річну педагогічну діяльність Володимира Царенка через шкільний духовий оркестр і ансамбль, якими він керував, пройшло більше 800 учнів.
Енергійним, натхненним, творчим керівником і талановитим диригентом знали його колеги та прихильники. Володимир Степанович завжди згуртовував навколо себе однодумців, створював особливу атмосферу творчого пошуку. Багато сил і завзяття вкладав Володимир Царенко в улюблену справу, дбаючи про зростання професійної майстерності хорового колективу, зміцнення бойового духу його учасників. Завдяки наполегливості, невичерпній енергії, оптимізму та невтомній праці керівника колектив «Калинове намисто» проводив велику роботу з патріотичного виховання молодого покоління, продовжував історичні традиції рідного краю.
Щиро дякуємо за надані матеріали відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Плисківської сільської ради!























Категорія: Різне | Переглядів: 57 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.